Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 100-річчя від дня народження Л. М. Вишеславського (1914–2002), українського та російського письменника, літературознавця, перекладача, педагога, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка

 


imageЛеонід Миколайович Вишеславський (18 березня 1914 р., м. Миколаїв – 26 грудня 2002 р., м. Київ) – поет, лауреат Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка, премії ім. П. Г. Тичини, який писав твори українською і російською мовами, літературознавець, перекладач, педагог. За весь час творчої діяльності видав понад 60 книг віршів, прози та перекладів. Його ім’ям назвали малу планету – астероїд Вишеславія.

Леонід Вишеславський переклав російською ряд творів Т. Г. Шевченка, М. Старицького, кілька сонетів І. Франка, Лесі Українки, вірші М. Рильського, М. Бажана, П. Тичини. За двотомник віршів “Основа” (1974) і збірку “Поезії” (1974) удостоєний премії ім. П. Г. Тичини “Чуття великої родини” (1975), за збірку “Близька зоря” (1983) – Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка.

Твори Вишеславського перекладалися українською, польською, німецькою, французькою та іншими мовами. Українською мовою окремі твори Л. М. Вишеславського переклали М. Рильський, П. Тичина, М. Бажан, В. Сосюра, В. Бровченко, А. Кацнельсон, О. Ющенко та ін.

Член Національної спілки письменників України з1939 року.

До 100-річчя від дня народження Л. М. Вишеславського у Національній парламентській бібліотеці України організовано віртуальну книжкову виставку. На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань автора радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформація підготовлена відділом СКД

1/42

Вишеславський, Леонід Миколайович.

Стежки історії : зб. вибр. рецензій / Леонід Вишеславський; уклад. і авт. передм. О. Д. Тіміргазін. — К. : Вид. Дім Д. Бураго, 2012. — 160, [2] с. — На обкл. та тит. арк. дані парал. рос., укр. — Текст рос., укр.

 

Шифр зберігання: А720751

У вас в руках збірка раніше не друкованих рецензій Л. Вишеславського на книги його колег. Ви маєте можливість зазирнути до творчої лабораторії автора, ознайомитися з його системою оцінки творів, роздумами та спогадами.