Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Шановні читачі! До Вашої уваги матеріали віртуальної виставки, присвяченої творчості Олега Зуєвського (1920–1996) – поета та перекладача, професора Пенсільванського та Ратґерського університетів (США), Альбертського (Канада), лауреата Української Могилянсько-Мазепинської Академії Наук (1987 р.) та Українського Шекспірівського товариства за переклади поезій У. Шекспіра, Міжнародної премії ім. Григорія Сковороди (Україна, 1994) за збірку «Кассіопея. Парафрази». Він народився на Полтавщині у родині вчителів, закінчив у Харкові технікум журналістики та два курси Комуністичного інституту журналістики. Перша поезія, присвячена Тарасові Шевченку, була надрукована у «Літературному журналі» у 1939 році. Під час Другої світової війни (1943–1944 рр.) працював у редакції «Миргородських вістей», де публікував свої вірші, оповідання, статті; пізніше – друкувався у празькому часописі «Пробоєм». Після війни Зуєвський з родиною опинився у Ді-Пі таборах (м. Ауґсбург), де продовжував друкуватися у табірній періодиці «Наше життя», «Нове лицарство», «Світання», «Арка», «Час» тощо. У 1949 році Зуєвські були змушені переїхати до США.

Роки незалежності України – це роки повернення О. Зуєвського та його творчості в Україну, яке відбулося завдяки зусиллям літературознавців та журналістів В. Яременка, С. Павличко, М. Луківа, В. Абліцова, М. Ляшенка. Олег Зуєвський – учасник І-го Конгресу Міжнародної асоціації україністів, член Спілки письменників України (1991).

27 березня 1996 р., на 76-му році життя, професор Альбертського університету, довголітній голова ОУП «Слово» у Канаді, відомий поет і перекладач Олег Зуєвський відійшов у Вічність у Едмонтоні, перепохований у Житомирі, поруч із могилою матері – Феодосії Шостак-Зуєвської (1900–1989). Книжкова колекція та власний архів професора О. Зуєвського були люб’язно подаровані донькою поета — пані Тамарою Зуєвською — Науковій бібліотеці Національного університету „Києво-Могилянська академія” (НБ НаУКМА).

Про поезію розповідати складно, майже неможливо, тим більше про справжню поезію. Тому пропонуємо ознайомитися з окремими поезіями та перекладами, фрагментами зі статей про Олега Зуєвського його колег-поетів та літературознавців.

1/4

Зуєвський О. Золоті ворота : поезії / Олег Зуєвський. — Мюнхен: [б. в.], 1947. — 62, [2] с. Шифр книги в НПБУ : А681352

Перша збірка поезій «Золоті ворота» Олега Зуєвського, видана у Мюнхені, отримала схвальні відгуки В. Державина, Гр. Шевчука, С. Гординського, Й. Лободовського у пресі. У 1957 році вірші з цієї збірки увійшли до «Антології української поезії», яку видав професор Володимир Державин. Пропонуємо деякі твори з цієї збірки.