Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Міжнародного дня миру

 

image

21 вересня в усьому світі відзначають Міжнародний день миру. У 1981 році Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією A/RES/36/67 проголосила Міжнародний день миру (International Day of Peace) і встановила його святкування на третій вівторок вересня.  Починаючи з 2002 року, відповідно до резолюції A/RES/55/282, Міжнародний день миру відзначається щорічно 21 вересня як день загального припинення вогню і відмови від насильства. Кожного року 21 вересня в ООН проводяться святкові заходи, які традиційно включають в себе Ходу миру. Невід’ємною частиною урочистостей є символічний передзвін Дзвону миру та хвилина мовчання в пам’ять про тих, хто загинув у військових конфліктах. Дзвін був відлитий з монет, які зібрали діти з 60 країн світу, з написом на ньому: «Нехай буде мир в усьому світі».

У якості емблеми до Міжнародного дня  миру, використовують зображення білого голуба з оливковою гілкою. Її творцем є Пабло Пікассо. Вперше цей символ був представлений на Всесвітньому конгресі прихильників миру, що проходив у Парижі в 1949 році. Зображення виконано за мотивами біблійної легенди про те, що Господь в знак примирення після Великого Потопу надіслав в Ноїв ковчег голубку з гілочкою оливи.

До Міжнародного дня миру кожного року обирається нова тема. У 2018 році він пройде під гаслом – «Право на мир: 70 років Загальній декларації прав людини». Відзначення Міжнародного дня миру цього року, сприятиме приверненню уваги до питань збереження миру, дотримання принципів гуманності, свободи, добра, поваги, що закладені у Декларації Генеральної Асамблеї ООН про право народів на мир.

День миру в Україні встановлений Указом Президента № 100 в 2002 році і відзначається щорічно 21 вересня – в Міжнародний день миру. Таким чином Україна підтримує рішення Генеральної Асамблеї ООН і підтверджує відданість країни ідеалам миру.

Події останніх років – війна, тероризм, військові витрати, глибокі суперечності, що розділяють народи і окремих людей у всьому світі, зумовили небувалу актуальність Міжнародного дня миру сьогодні. Міжнародний день миру – заклик до примирення, порозуміння, спільної роботи по зміцненню стабільності, дотримання прав і свобод людини.

До Міжнародного дня миру Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого підготувала віртуальну книжкову виставку, де представлені наукові, науково-популярні, довідкові видання та статті з періодичних видань, в яких розглянуто значення збереження миру для забезпечення стійкого прогресу людства.

На виставці представлені документи і публікації із фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки  та традиційними картковими каталогами.

 

Інформацію підготувала  бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.

1/62

Актуальні проблеми міжнародної безпеки: український вимір : матеріали круглих столів, семінарів та конф., проведених Нац. ін-том пробл. міжнарод. безпеки впродовж 2008–2009 р. / Рада нац. безпеки і оборони України, Нац. ін-т пробл. міжнар. безпеки ; [за заг. ред. О. С. Власюка]. — Київ : Стилос, 2010. — 686 с. : іл., табл.

Шифр зберігання: А694538

 

У виданні подано матеріали  міжнародних конференцій, семінарів, круглих столів тощо, проведених Національним інститутом проблем міжнародної безпеки протягом 2008-2009 років. Висвітлено еволюцію поглядів провідних українських і міжнародних експертів та перебіг процесів у сферах глобальної та регіональної безпеки, енергетичної і транспортно-комунікаційної безпеки, воєнної політики й безпеки, інформаціної безпеки та міжнародних інформаційних відносин.