Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Всесвітнього дня охорони навколишнього середовищ

 

image

15 грудня 1972 р. Генеральна Асамблея ООН проголосила 5 червня – Всесвітнім днем охорони навколишнього середовища (резолюція № A/RES/2994 (XXVII)). Вибір цієї дати обґрунтовано тим, що саме в цей день – 5 червня 1972 року – в Стокгольмі (Швеція) почала роботу Конференція ООН з проблем навколишнього середовища, за результатами якої було створено Програму ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП).

Приводом для проведення цієї всесвітньої акції стало звернення, що надійшло 11 травня 1971 року Генеральному секретареві ООН, яке підписали 2200 діячів науки й культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, що загрожує йому в зв’язку із забрудненням навколишнього середовища.

Щорічне відзначення Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища допомагає привернути увагу суспільства до проблем довкілля і підкреслює гостру необхідність в зміні відношення людини до раціонального використання та відтворення природних ресурсів.

Охорона навколишнього природного середовища – це нова форма у взаємодії людини й природи, породжена в сучасних умовах. Вона являє собою систему державних і суспільних заходів (технологічних, економічних, адміністративно-правових, просвітницьких, міжнародних), спрямованих на гармонічну взаємодію суспільства й природи, збереження й відтворення природних ресурсів і діючих екологічних співтовариств для майбутніх поколінь.

Сьогодні проблеми охорони навколишнього природного середовища стоять у ряді найважливіших і визначають рівень благополуччя всієї світової цивілізації й, зокрема, нашої країни.

До Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища кожного року обирається нова тема. «Бій забрудненню пластиком» – тема Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища 2018 року, обрана Індією – країною, що приймає святкування в цьому році. Ця країна закликає всіх об'єднатися для боротьби з однією з найбільших екологічних проблем нашого часу та замислитися над тим, що можна змінити в своєму щоденному житті для полегшення тиску пластикового забруднення на навколишнє середовище: терміново знизити виробництво та надмірне використання одноразового пластику, який забруднює і загрожує здоров'ю людей.

Пам’ятаймо, що лише разом ми зможемо зробити навколишнє середовище чистішим, адже наше майбутнє залежить саме від нас.

До Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого підготувала віртуальну книжкову виставку.

В експозиції: монографії, збірники наукових праць, матеріали науково-практичних конференцій, науково-популярні видання, навчальні посібники, статті з періодичних видань, присвячені навколишньому середовищу та екологічній безпеці.

На виставці представлені документи і публікації із фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки  та традиційними картковими каталогами.

 

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.

1/78

Україна. Закони. Закон України про охорону навколишнього природного середовища : станом на 16 січ. 2017 р. / Верхов. Рада України. — Офіц. вид. — Київ : Парлам. вид-во, 2017. — 47, [3] с. — (Серія ”Закони України”; вип. 1 (25)).

 

Шифр зберігання: А773861