Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Фотовиставка

«Від Купецького зібрання до Національної філармонії: 135 років історії»

(до Дня Києва)

 

В Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого (вул. Михайла Грушевського, 1) експонується документальна фотовиставка, яка створена з нагоди 135-річчя зведення однієї із знакових будівель архітектурної спадщини міста Києва, пам’ятки архітектури національного значення – Купецького зібрання у Києві.

Виставка створена і надана з ініціативи президента Громадського об’єднання «Київська фундація культури» Сергія Костянчука.

image

Автори проекту – відомі києвознавці Олена Мокроусова, Марія  Кадомська. 

Експозиція висвітлює цікавий і складний шлях змін і перебудов, який пройшла будівля від Київського Російського Купецького зібрання (Олександрійський узвіз, 2) до Національної філармонії України (нині Володимирський узвіз, 2).

30 листопада  1882 року газета «Киевлянин» повідомила про відкриття купецького зібрання «в новом, прекрасно устроенном доме». 2 грудня 1882 року відбувся перший урочистий вечір у новому приміщенні.

Місце розташування будівлі на Європейській площі відповідає визначному громадському характеру споруди. Кілька десятиліть її  використовували як клуб Купецького зібрання. У квітні 1917 року у Києві відбувся Всеукраїнський національний конгрес, на якому головував Михайло Грушевський, залу  купецького зібрання було орендовано як найкраще приміщення в місті. У травні  1919 року будинок отримав назву «Пролетарський будинок мистецтв». У наступні роки кілька разів міняв своє призначення: «Будинок комуністичної освіти», клуб «Більшовик», Всеукраїнський радіоцентр, Палац піонерів. 

image

У роки окупації Києва будинок використовувався підофіцерський клуб «Deutsche Haus» («Німецький будинок»), після звільнення столиці передали під Будинок пропаганди і агітації, а згодом розмістили  Українську державну філармонію.

Останній капітальний ремонт будинку з реставрацією фасадів та інтер’єрів здійснено у 1995-1996 роках. Була відтворена історична структура будівлі, збережені акустичні властивості Колонної зали, відновлено первісні деталі фасадів і внутрішнього декорування.

Фотовиставка експонується в Арт-галереї Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого  з 14 по 28 травня 2018 року.

Довідки за тел. 485-17-95

Вхід вільний