Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Віртуальна книжкова виставка

До Всесвітнього дня поширення інформації про проблеми аутизму

 

image

Всесвітній день розповсюдження інформації про проблеми аутизму (World Autism Awareness Day), що відзначається щорічно 2 квітня, починаючи з 2008 року, встановлений резолюцією Генеральної асамблеї ООН № A/RES/62/139 від 18 грудня 2007 року. Цей День покликаний звернути увагу суспільства на проблеми людей з аутизмом і на важливість ранньої діагностики цього захворювання. Адже чисельність дітей, які страждають аутизмом, висока і збільшується з кожним роком у всіх регіонах світу, і має величезні наслідки для дітей, їх сімей, громад і товариств.

В рамках Дня, який кожен рік присвячений певній темі, проводяться конференції, де обговорюються стратегії і підходи щодо питань опіки, незалежності та правоздатності людей, які живуть з аутизмом.

Аутизм – розлад розвитку нервової системи, який проявляється протягом перших трьох років життя, і характеризується порушенням соціальної взаємодії, вербальної й невербальної комунікації, повторюваною поведінкою, складнощами у взаємодії із зовнішнім світом, через що виникають порушення в соціалізації.

Сам термін «autismus» був придуманий швейцарським психіатром Ейгеном Блейлером в 1911 році при описі симптомів шизофренії. В основу цього неолатинізму, що означає «ненормальне самозамилування», він поклав грецьке слово «autos» («сам»), маючи намір підкреслити так звану втечу пацієнта у світ власних фантазій і нетерпимість до будь-якого втручання із зовнішнього світу.

Аутизму неможливо цілковито вилікувати, але у більшості випадків з ним можна нормально жити і функціонувати в суспільстві.

За даними провідних світових організацій, що займаються питаннями аутизму, за останні роки кількість людей з таким розладом неухильно зростає і на сьогоднішній момент складає 1% від усього населення планети, тобто більше, ніж усе населення України. За даними американського Центру з контролю і профілактики захворювань, 1 з 88 американських дітей страждає на аутизм. Тим часом, кількість людей з аутизмом в Україні сьогодні залишається невідомою через відсутність статистики, труднощі з діагностуванням і всі інші проблеми, закономірно притаманні державі, яка тільки нещодавно усвідомила і визнала наявність даної проблеми.

До Всесвітнього дня поширення інформації про проблеми аутизму в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонується така література: практичні та методичні розробки, навчально-методичні та науково-методичні посібники, монографії, збірники матеріалів науково-практичних конференцій, монографії, реальні історії аутичних дітей і досвід їхніх батьків, а також художня література, герої якої мають порушення спектру аутизму та інші публікації, які стосуються проблеми аутизму.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії  

відділу соціокультурної діяльності

Літовкіна Ю.М.

 

1/60

Шульженко, Діна.  

Аутизм – не вирок / Діна Шульженко. — Львів : Кальварія, 2010. — 218, [1] с. : табл. — Бібліогр.: с. 195–217.

 

Шифр зберігання: А741143

 

У книзі представлено авторський підхід до проблеми подолання спектра аутистичних порушень. Автор розкриває сутність мислення, поведінки та діяльності аутичних дітей, пропонує свої погляди, принципи, форми роботи і методи формування адекватних психологічних установок, що забезпечують свідомий контроль над основними позиціями життя аутичної дитини. Особливу увагу приділено прогностичному потенціалові особистості аутичної дитини, обґрунтовано необхідність урахування в процесі досягнення цієї мети виокремлених вікових меж вихованців, що впливають на розгортання процесу їхнього морально-духовного розвитку.

Книгу адресовано практичним психологам, педагогам, батькам, керівникам освітніх закладів, науковцям, студентам і викладачам вищих медичних та педагогічних навчальних закладів, усім зацікавленим у процесах корекційного виховання і творчого розвитку аутичних дітей.