Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Права людини в сучасному суспільстві
(до Всеукраїнського тижня права)

 

«Декларація стала першим документом, в якому

на весь світ, все ще спантеличеному від жахів

Другої світової війни, було заявлено про те,

 що сьогодні сприймається нами як належне:

про притаманні всім людям гідність і рівність».

8-й Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун

 

10 грудня 1948 року Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй затвердила і проголосила Загальну декларацію прав людини. Прийнявши це рішення історичного значення, Асамблея звернулася із закликом до всіх держав – членів Організації оприлюднити текст Декларації і зробити все можливе для «її поширення, оприлюднення та роз'яснення, головним чином у школах та інших навчальних закладах, без різниці, заснованої на політичному статусі країн або територій». Вперше за всю історію був створений універсальний кодекс прав людини, прийнятний для всіх країн і народів. Багато країн включають основні положення Декларації в своє базове законодавство і конституції. Її принципи лежать в основі багатьох пактів, конвенцій і договорів з прав людини, укладених з 1948 року.

З нагоди 60-ї річниці проголошення Загальної декларації прав людини Указом Президента України №1149/2008 від 8 грудня 2008 року було започатковано щорічне  проведення Всеукраїнського «Тижня права» в тиждень, що включає 10 грудня – День прав людини, який відзначається в пам'ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини.

1/50

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод : зб. законодавч. Актів : станом на 1 лют. 2016 р. : відповідає офіц. тексту. – Харків : Право, 2016. – 92 с.

Шифр зберігання в НПБУ:                    А764499

У виданні представлений Закон України «Про ратифікацію конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, першого протоколу та протоколів №2, 4, 7 та 11 до конвенції».