Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Виставку із такою назвою розгорнуто в Арт-галереї НПБУ до 120-річчя від дня народження всесвітньо відомого російського письменника і драматурга, знаменитого киянина Михайла Булгакова.

В експозиції представлено 10 пейзажних робіт художника А. Трубнікова за мотивами роману «Біла гвардія»: «Замкова гора», «Стіл майстра», «Володимирська гірка», «Дніпровська кантата», «Хмари над Дніпром», «Біле мовчання садів Міста», «Туман над Рікою», «Володимирський хрест», «Ніч над Андріївським узвозом», «Контрактова площа». Полотна доповнюють тексти твору, пов’язані з образом улюбленого Міста письменника.

Трубніков Аркадій Михайлович (1950 р.)

Художник-графік, живописець, педагог. У 1983 році закінчив Інститут живопису, скульптури і архітектури ім. І. Ю. Рєпіна (Санкт-Петербург). Працює в галузі станкової графіки, монументального і станкового живопису, викладач Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука.

Чарівну магію творів Михайла Булгакова і, зокрема, його «Білої гвардії» випробував на власному досвіді кожний художник, хоча б одного разу доторкнувшись до творінь Майстра. Але небагатьом пощастило втілити на полотні і папері неповторну глибину булгаковської прози. Адже занадто непідвладною при перевірці є тонка «мовна палітра» Булгакова для перекладу її в лінії та колір. Особливо це стосується віртуозно виконаного портрета Міста на сторінках безсмертної «Білої гвардії».

Талановитий київський графік і живописець Аркадій Трубніков належить до майстрів, які зуміли вирішити таке непросте завдання.

Успіх графічних і живописних творів Аркадія Трубнікова на теми булгаковської прози, і, в першу чергу, «Білої гвардії» простий, хоча й складається із багатьох чинників. До їх числа слід віднести добротну майстерність живописця і графіка, прискіпливе, майже наукове, вивчення і копіювання старих майстрів у студентські роки в стінах уславленого Ермітажу, яке продовжилось у роки творчої зрілості, робота на пленері та в майстерні, в процесі якої багаторазово переписувався і доопрацьовувався один і той же пейзажний мотив, і звичайно ж, закоханість у Місто, увічнена Михайлом Булгаковим на сторінках «Білої гвардії».

Показово, що Трубніков – живописець і графік, не намагається йти «слід у слід» за письменником і з прискіпливістю реставратора відтворити пензлем іконографічно точний живописний вигляд Києва початку ХХ століття. Зберігаючи «знаковість» пейзажного мотиву з ледве помітними нашаруваннями ностальгічного «ретро», художник дозволяє собі деякі «вільності» і відступи у вторинних деталях. Проте, додаючи до полотна минулого риси і прикмети сучасності, Аркадій Трубніков робить це дуже делікатно.
 

Володимир Могилевський,

кандидат мистецтвознавства.

 

Термін експонування виставки: 11–26 травня 2011 року.

Ознайомитися з роботами можна у холі 2-го поверху центрального приміщення НПБУ.