Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Виставка живопису

КВІТКОВА НИВА ПАРАСКИ ХОМИ

 

imageЗ 4 лютого по 31 березня 2016 року в конференц-залі Національної парламентської бібліотеки України

(вул. Набережно-Хрещатицька,1) експонується виставка живопису української художниці, майстрині декоративного розпису з Покуття, що на Івано-Франківщині, Параски Петрівни Хоми – члена Національної спілки художників України, заслуженого майстра народної творчості України, лауреата Всеукраїнської премії ім. Катерини Білокур, премії ім. Ярослава Луковецького, кавалера ордена  княгині Ольги ІІІ та ІІ ступенів.

82-річна самобутня художниця малює квіти і стебла, листя і колоски – своїм прекрасним мистецтвом  дарує людям радість, добро, втіху і надію.

Тільки на її «квітковій ниві» можна побачити величних півнів, казкових павичів та пав, голубів та горлиць, буяння жоржин, бузку, чорнобривців, мальв. Всі вони намальовані в авторській інтерпретації.

 

«Я малюю для радості. Пишу по пам'яті. Побачу десь квітку цікаву –  

замалюю собі, може, колись знадобиться...   

Людину не намалюю, але передам її настрій у квітах»


Перша персональна виставка художниці відбулася в 1968 році. Син Параски Ярослав навчався в Косівському художньому училищі прикладного мистецтва. Саме в нього художник Юліан Савко побачив роботи мисткині і  показав їх директору Львівської галереї мистецтв Борису Возницькому та українському мистецтвознавцю Володимиру Овсійчуку. Вони, вражені унікальністю робіт, організували виставку картин Параски Хоми у Львові. Тоді Україна вперше відкрила для себе талант унікальної    майстрині декоративного розпису.

Наступні виставки пройшли в Національному музеї Тараса Шевченка у Києві, в Івано-Франківському краєзнавчому музеї, в Музеї етнографії та художнього промислу у Львові, в Українському фонді культури у Києві.

Загалом відбулося більше 60-ти персональних виставок.

Мисткиня створила багато картин, які знаходяться в музеях Львова, Києва, Канева, Запоріжжя, Івано-Франківська, Хмельницького, Одеси, Коломиї, Москви, Санкт-Петербурга та в приватних колекціях США, Канади, Польщі, Австралії.

Мистецтво Параски Хоми називають «наївним» і водночас європейським, бо воно зрозуміле, позитивне та світле.


Експозиція «КВІТКОВА НИВА ПАРАСКИ ХОМИ» містить 9 полотен.

Відкриття виставки 15 лютого 2016 р. о 16:00.

Термін експонування: з 4 лютого по 31 березня 2016 року

за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1.

Вхід вільний.

 

Інформація підготовлена відділом СКД

 

{GalleryImg id=gallery/vskd_10-02-2016}