Четвер, 9 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Захист прав споживачів
(до Всеукраїнського тижня права)


В Конституції України, стаття 42, проголошено: ”Держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю і безпечністю продукції та усіх видів послуг і робіт, сприяє діяльності громадських організацій споживачів”.

Захист прав споживачів забезпечується Законом України Про захист прав споживачів  у редакції від 30.09.2015. Цей Закон регулює відносини між споживачами товарів, (робіт, послуг) та виробниками, виконавцями, продавцями різних форм власності, а також встановлює права споживачів.

Українське законодавство щодо захисту прав та інтересів споживачів включає також й інші законодавчі та підзаконні акти, серед яких Конституція України, Цивільний кодекс України, Кодекс України про адміністративні правопорушення, Кримінальний кодекс, Закони України: Про звернення громадян”, ”Про житлово-комунальні послуги”, ”Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, ”Про інформацію”, ”Про телекомунікації”, ”Про освіту”, ”Про вищу освіту”, ”Про рекламу”, ”Про соціальні послуги”, ”Про метрологію та метрологічну діяльність”, ”Про бібліотеки і бібліотечну справу”, ”Про залізничний транспорт”, ”Про транспорт”, ”Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, та постанови Кабінету Міністрів України та накази центральних органів виконавчої влади, а також положення про Правила роздрібної торгівлі непродовольчими товарами”, ”Правила роздрібної торгівлі продовольчими товарами”,”Правила торгівлі на ринках”, ”Правила роздрібної торгівлі тютюновими виробами”, ”Правила торгівлі у розстрочку фізичним особам”, ”Правила торгівлі транспортними засобами і номерними агрегатами” , ”Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами”, ”Порядок здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери  тощо.

В Україні діють також певні європейські директиви в рамках міжнародних угод, підписаних нашою країною, які доповнюють вітчизняне законодавство на захист прав та інтересів споживачів нормами, визнаними у світовій та європейській спільноті, зокрема, звернення до Стразбургського суду, Генеральна угода з тарифів і торгівлі (ГАТТ), Угода про технічні бар'єри у торгівлі, Угода про технічні бар'єри в зоні вільної торгівлі тощо.

1/29

Закон України про захист прав споживачів : станом на 1 січ. 2014 р. : відповідає офіц. тексту. — Х. : Право, 2014. — 47 с.

Шифр зберігання в НПБУ:                А739895 цпі

У виданні представлено Закон України про захист прав споживачів, станом на 1 січня 2014 року.