Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Фотовиставка

«ПЛАНЕТА ВОЛОДИМИРА ЛАПШИНА»

image

 

Той, хто освітлює життя інших, 

не залишається сам без світла!

 

Фотохудожник Володимир Германович Лапшин  

(28 вересня 1954Котельнич    

29 липня 2015Костянтинівка)

       

Інколи буває досить згадати або перерахувати заслуги певної людини, щоб став зрозумілий дійсний рівень його творчих досягнень.

Член Національної спілки фотохудожників України, лауреат II Всесоюзного фестивалю народної творчості СРСР, відмінник народної освіти УРСР, переможець двох Національних конкурсів фотографії в Україні, володар медалі ім. П. М. Горлова III ступеня, володар міжнародного звання AFIAP, член Фотографічного суспільства Америки (PSA***eid, PSA**cpid). У 2012 році Міжнародною Федерацією фотомистецтва (FIAP) йому присвоєне високе звання Excellence FIAP - видатний художник Федерації (перший в Донбасі).  Це далеко не повний перелік того, чого досяг у своїй професії горлівчанин Володимир Лапшин. Його публікації друкувалися у провідних фотовиданнях багатьох країн світу. Творчість майстра широко представлена у мережі Інтернет, у фотоальбомах, сітілайтах, у періодичній пресі, на плакатах і календарях. Автор і співавтор понад десятка фотоальбомів, книг і каталогів.  Його фотороботи є у фондах 5-ти музеїв України та у приватних колекціях по усьому світу. За 33 роки викладацької фотодіяльності виховав понад тисячу учнів.

Свіжість сприйняття, поєднання епосу і лірики властиві фотомистецтву Володимира Лапшина. Донецький степ – неосяжна стихія, що обвівається сухими вітрами, стала притулком величних териконів, послужила життєвим джерелом творчого натхнення автора.

Володимир Лапшин підкорив більше  20-ти териконів, спускався у шахту, унаслідок чого ним була створена прекрасна серія ексклюзивних фотографій, деякі з них відмічені високими національними і міжнародними винагородами. Піднімався у височінь на борту вертоліта, щоб з висоти пташиного польоту увічнити у фотографіях красу Донецького краю. Він зумів побачити і зберегти на фотокамеру марсіанські пейзажі на місці покинутих шахт і розквіт весни біля підніжжя млявих териконів. Екстремальна зйомка характерна для фототворчості Володимира Лапшина.

Володимир першим у світі придумав, детально розробив і застосував у своїй роботі два нові сюжетні напрями у фотографії – весільна зйомка на териконах і зйомка на териконах музикантів з їх інструментами.

З териконами і шахтарями Донбасу В. Лапшин прославився на весь світ. Володимир Германович провів 29 персональних виставок фотографії у багатьох містах України, Росії та Франції. Брав участь більш ніж у 100 міжнародних фотовиставках в Малайзії, Гонконзі, Норвегії, Сербії, Іспанії, Германії, Австрії, Англії, Шотландії, Франції, Швеції, Аргентині, Греції, Хорватії, Ірані, Люксембурзі, Туреччині, Катарі і США, а також ставав їх призером.

Востаннє фото «Моя світлина» ("Минула велич" iз серії "Планета Донбас") Володимира Лапшина  за його життя виставлялося 30 червня 2015 року в посольстві України у республіці Кіпр на виставці, присвяченій Дню Конституції.

30-та ювілейна виставка, в рік 60-ти річчя автора, була запланована ще за життя фотохудожника. Та 29 липня 2015 року в місті Костянтинівка Володимир Лапшин пішов із життя. 18 серпня в Сумській міській галереї відбулося відкриття виставки «Планета Володимира Лапшина»,  присвячена вже пам'яті автора. Знімки, що склали сумську експозицію, є частиною фотокниги «Планета Донбас".

Нині фотовиставка «Планета Володимира Лапшина» експонується в Національній парламентській бібліотеці України і містить 41 світлину.

Виставка працює за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1 (конференц-зал) з 1 жовтня по 1 листопада 2015 року.

 

Інформація підготовлена відділом СКД