Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 135-річчя від дня народження В. К.  Винниченка (1880−1951), українського громадсько-політичного і державного діяча, письменника, публіциста

 

 

«Стійте всіма силами за Україну» 

Володимир Винниченко

 

 

 

imageВинниченко Володимир Кирилович — український політичний та державний діяч, прозаїк, драматург та художник. Народився 28 (ст. ст. 16) липня 1880 р. на Херсонщині в родині селян. Навчався у сільській народній школі, у Єлисаветградській гімназії, згодом – на юридичному факультеті Київського університету.

Брав активну участь в українському національному визвольному русі: був заступником голови Центральної Ради, а згодом першим головою українського уряду в часи Української Національної Республіки.

В літературу В. Винниченко увійшов у 1902 р. і  відразу  здобув визнання своїми оповіданнями: «Біля машини», «Голод», «На пристані», «Краса і сила», «Федько- халамидник», «Кумедія з Костем» та іншими.

Глибокою психологією та напруженою дією відзначаються його твори «Дисгармонія», «Шаблі життя», «Брехня», «Чорна Пантера і Білий Ведмідь», «Записки кирпатого Мефістофеля», «Сонячна машина». Понад сотню робіт письменника становить новелістика: нариси, ескізи, етюди.

Чимало творів Володимира Винниченка перекладено іноземними мовами, його п’єси були представлені на сценах великих європейських театрів.

Володимир Винниченко – письменник світового рівня. В часи Радянського Союзу його ім`я було викреслено з української літератури. А в наш час важливим є зберегти його заповіт: «Стійте всіма силами за Україну…».

До 135-річчя від дня народження В. К. Винниченка (1880−1951), українського письменника, публіциста, громадсько-політичного і державного діяча,  Національна парламентська бібліотека України підготувала    віртуальну книжкову виставку.  

Експозиція презентує літературний спадок письменника, представлений збірками оповідань, повістей і п’єс  різних років видання. Це – прижиттєві та сучасні видання, що вийшли друком в Україні та поза її межами.

З малярською спадщиною митця знайомить художній альбом, представлений на виставці. Портрети, пейзажі, натюрморти майстра захоплюють багатою кольоровою гамою, наповненою світлом і повітрям. При житті його твори експонувалися на виставках у Львові, Парижі, де отримали позитивні відгуки художників і мистецтвознавців.

Уявлення про політичну діяльність,  життєвий і творчий шлях  Володимира Винниченка дають численні монографії, матеріали наукових досліджень та  публікації  науковців. 

На виставці представлено документи з фондів НПБУ, електронної бібліотеки  «Культура України» та інтернет-ресурси.  

Для пошуку інших видань автора у бібліотечних фондах радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД

1/40

Винниченко, В. К. Твори : В 2 т. / В.К. Винниченко. — К. : Дніпро, 2000. Т. 1 : Т. 1. — 581 с. : фотогр. — На обкл. зазнач. авт. та N тому.

 

Шифр зберігання: А605659-1

До першого тому творів класика української літератури (1880—1951) ввійшли вибрані оповідання, повісті та п'єса «Між двох сил», у яких з високою художньою майстерністю й глибоким психологізмом відтворено соціальні типи і суспільно- політичні процеси початку XX століття.