Четвер, 16 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

2014 рік в Україні – Рік учасників бойових дій

на території інших держав

 

Підписання Президентом України Указу «Про проведення у 2014 році в Україні Року учасників бойових дій на території інших держав»  засвідчило значну увагу з боку держави до вирішення проблем учасників локальних війн і військових конфліктів, насамперед, до ветеранів-афганців.

На виконання Указу Президента України та з метою вшанування громадян, які виконували військовий обов'язок на території інших держав у Національній парламентській бібліотеці України створено віртуальну книжкову виставку відповідного тематичного спрямування.

Значне місце на виставці відведено документам, які розкривають тему військово-політичної спецоперації СРСР в Афганістані, що тривала з 1979 по 1989 рік.

Репрезентовані літературно-художні видання розповідають про героїзм, ціну життя, дружби, вірність обов’язку воїнів-інтернаціоналістів покоління 80-х, на чиї плечі випали тяжкі випробовування на афганській землі.

Наукові дослідження, які представлені монографічними виданнями, містять комплексний аналіз політичних та соціальних наслідків спецоперації СРСР в Афганістані для України і визначають роль Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) в їх подоланні.

Окрему увагу приділено документам і матеріалам, що висвітлюють тему миротворчої діяльності Збройних сил України, починаючи з 1992 року і до теперішнього часу. Представлені на виставці наукові публікації містять аналіз участі та результати узагальнення досвіду у миротворчих операціях Збройних Сил України, розглядають історичні й правові аспекти участі миротворчих підрозділів ЗСУ в операціях із підтримки миру під егідою міжнародних організацій.

 

Виставка підготовлена відділом СКД

1/37

Про проведення у 2014 році в Україні Року учасників бойових дій на території інших держав: Указ  Президента України № 329/2013 від 12.06.2013  // Урядовий кур'єр. – 2013. – № 108. – 18.06.