Четвер, 2 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

ФОТОВИСТАВКА

«ВИПРОБУВАННЯ ВІЙНОЮ 1979–1989 рр.»

До 25-річчя виведення військ

колишнього СРСР з Республіки Афганістан


image

Згідно з Указом Президента України № 329/2013 від 12 червня 2013 року в Україні 2014 рік оголошено роком учасників бойових дій на території інших держав. 15 лютого 2014 року українська спільнота відзначає на державному рівні День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, усіх, хто боронив мир та спокій у «гарячих точках» світу.

Саме у лютому виповнюється 25 років з часу виведення радянських військ із Афганістану. Воєнно-політична спецоперація СРСР в Афганістані 19791989 років майже в два рази перевищила строк самої жорстокої в історії людства Другої світової війни (19391945 рр.). Вона стала самою тривалою і кровопролитною з більш ніж 20 локальних війн і збройних конфліктів за участі радянських військ за кордоном у другій половині ХХ століття.

Миротворча місія в Афганістані тривала 9 років, 1 місяць і 19 днів.

15 травня 1988 року відповідно до Женевської угоди почався перший етап виводу військ із Афганістану. Другий, завершальний етап закінчився 15 лютого 1989 року.

І хоча минуло вже чверть століття, однак вивести людей з війни виявилося легше, ніж вивести війну з людей. Небагатьом вдалося у собі побороти наслідки тієї війни.

Тривала афганська війна жорстоко зачепила всіх її учасників, і особливо їх сім’ї. Це незагоєна рана, невідступний біль.

Сьогодні консолідуючою і координуючою силою та підтримкою в Україні для ветеранів війни, інвалідів, учасників бойових дій в Афганістані, учасників воєнних конфліктів у інших зарубіжних країнах, членів сімей загиблих є всеукраїнська, добровільна, самостійна громадська організація – Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) на чолі з Червонопиським Сергієм Васильовичем, Героєм України, учасником бойових дій в Афганістані 1979–1982 рр.

Головне завдання УСВА – забезпечити захист законних політичних, економічних, соціальних прав, надання оздоровчої, медичної, психологічної, моральної та матеріальної допомоги членам Спілки, в першу чергу інвалідам та сім’ям загиблих.

Із метою гідного вшанування мужності, самовідданості, вірності військовому обов’язку воїнів-інтернаціоналістів, призваних до лав Радянської Армії з України, та з нагоди 25-річчя виведення військ колишнього СРСР із Республіки Афганістан Національна парламентська бібліотека України спільно з Українською Спілкою ветеранів Афганістану представляють фотовиставку «Випробування війною 1979–1989 рр.».

Експозиція містить фотографічні свідчення, створені безпосередніми учасниками бойових дій афганської війни. Вони не обирали ту війну, вона обрала їх. І в неймовірно жорстоких боях воїни-інтернаціоналісти продемонстрували, що гідні подвигу героїв-фронтовиків – ветеранів Великої Вітчизняної.

Термін експонування: з 10 по 27 лютого 2014 року.

 

Інформація підготовлена відділом СКД