П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Фотовиставка Юрія Туманова

«МОЇ УЛЮБЛЕНІ ФОТОГРАФІЇ»

 

imageАвтор експозиції – фотограф-аматор, член київського фотоклубу «9 х 12».

Закінчив Київський політехнічний інститут (нині Національний технічний університет України «КПІ»). Там же працював, захистив дисертацію. Після розпаду СРСР ремеслом Юрія Туманова стало митне оформлення вантажів. Зараз очолює «Митне агентство «ПОТОК».

Із дитинства, за прикладом батька, цікавився фотографією. Проте, активна творча робота почалася з 2005 року після придбання цифрового фотоапарата.

У своїй творчості Юрій Туманов не поділяє фотографії на цифрові або плівкові, класичні або «альтернативні» – головне результат:  «Вважаю, що остаточний знімок повинен бути цікавим і красивим сам по собі, незалежно від використаного способу обробки або друку, його трудомісткості й складності.

Повністю погоджуюся з тими, хто стверджує, що в фотографії головне – передати настрій. Передав – значить робота вдалась. А якщо твоя фотографія знята дорогим апаратом, чітка, з бездоганною передачею світла і тіней, фактур і відтінків, з ідеальною композицією, але без настрою і емоцій – це марна витрата часу та сил.

Я прихильник необмеженого використання комп’ютерної обробки в фотографії. Хоча вважаю, що в основному вона повинна бути як хороша косметика, тобто в кінцевому результаті її не повинно бути видно. А якщо вже видно, то це повинно виправдовуватися задумом автора».

 

Останнім часом автор захопився впровадженням експрес-методики постановки відчуття композиції для фотографів-початківців.

 

«Особисто для мене фотографії взагалі можуть поділятися на цікаві та нудні, змістовні та пусті, вдалі і не дуже, красиві і невиразні, тощо.

Власне відсутність відчуття композиції у багатьох фотографів – основна причина величезної кількості слабких фотографій. Вона полягає в тому, що теоретичні знання: основи володіння фотоапаратом, теорією композиції, обробки знімків – можна отримати достатньо швидко на курсах або самостійно. А ось відчуття композиції, здатність пропустити нецікаве і побачити виразний кадр – це тренована навичка, яку може розвинути в собі кожний. Потрібно тільки правильно і наполегливо працювати. Саме в цьому я намагаюся допомогти фотографам-початківцям» – Юрій Туманов (www.tumanov.kiev.ua).

 

Попередні виставки Юрія Туманова проходили в Національному музеї літератури (2007 р.), Центральному будинку художника (2007 р.), бібліотеці НТУУ «КПІ» (2008 р.).

Постійно діюча виставка працює в кафе «Смачниссимо» за адресою: проспект Перемоги, 67, метро «Нивки».

Нинішня фотовиставка «Мої улюблені фотографії» містить 60 робіт, які презентують творчі проекти автора «Азов», «Перспектива», «Кам’янець-Подільський», «Горобчики», «Тумани» та інші.

Виставка працює за адресою: вул. Грушевського, 1, Арт-галерея НПБУ, 2-й поверх.

Термін експонування: з 8 січня по 2 лютого 2014 року.

 

 

         Інформація підготовлена відділом СКД