Середа, 1 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

image1 листопада 1993 року вступив у силу Маастрихтський договір, за яким було юридично закріплено економічне і політичне об’єднання – Європейський союз (Евросоюз, ЕС). Його членами стали 27 держав: Австрія, Бельгія, Болгарія, Велика Британія, Греція, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Чехія, Швеція. 

Через 5 років (11 червня 1998 р.) у нашій державі було затверджено Стратегію інтеграції України до Європейського Союзу, яка визначила основні напрями співробітництва  України з ЄС. Особливе місце у Стратегії займають науково-технічний та культурно-освітній напрями. На думку спеціалістів саме вони дають можливість досягти успіхів нашій державі в євроінтеграційній діяльності.

Сьогодні вже можна із впевненістю говорити про те, що інтеграція України до європейської  спільноти є стратегічною метою нашої держави. Про це було офіційно заявлено у 2005 році Президентом України Віктором Ющенко. Приєднання до ЄС підтримується й переважною більшістю  громадян України. Європейський  вибір відкриває нашій державі нові можливості  для її  розвитку і співробітництва з іншими  державами континенту. Він розглядається Україною як одна з найважливіших складових її руху до правової держави та громадянського суспільства, адже найвищою цінністю правової держави визнаються права людини, а громадянське суспільство не тільки забезпечує демократичний характер держави, а й здійснює контроль над владою. Одним із ефективних напрямів євроінтеграції є освіта. У травні 2005 року Україна увійшла до Болонської системи. Проведення реформ у цій галузі активно сприяє її приєднанню до єдиного освітнього європростору.

Надзвичайно важливою підтримкою євроінтеграційних прагнень України є  участь нашої держави у щорічній міжнародній конференції українських і закордонних політиків та підприємців у місті Ялта. Із 19 по 22  вересня 2013 року відбулася  10-та  Ялтинська зустріч. Девіз зустрічі – «Україна та світ в епоху змін: фактори успіху».

У листопаді 2013 року у Вільнюсі  на саміті «Східне партнерство» Україна і ЄС мають підписати Угоду про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Проект Угоди про асоціацію з Євросоюзом був одностайно схвалений українським урядом.

Усім охочим дізнатись більше про європейське майбутнє нашої держави, пропонуємо  ознайомитись з документами із фондів НПБУ, представленими у віртуальній книжковій виставці «Європейський вибір України: перспективи розвитку». На виставці експонується добірка документів, виданих переважно за останні 3 роки. Доповненням до віртуальної виставки є постійно діюча книжкова виставка, організована у приміщенні бібліотеки за адресою: вул. Грушевського, 1.

 

Інформація підготовлена відділом СКД


1/15

Конституція України : [прийнята на п’ятій сесії Верхов. Ради України 28 черв. 1996 р. : в ред. із змінами, внесеними Законом № 2952-VI від 01.02.2011 р.] / Верхов. Рада України. — Офіц вид. — К. : Парлам. вид-во, 2012. — 90, [4] с.

Шифр зберігання:  А723016

Фундаментальні основи європейської політики України, механізми і тактику реалізації стратегічного курсу визначено у  Конституції  України:

Стаття 18: Зовнішньополітична діяльність України спрямована на забезпечення її національних інтересів і безпеки шляхом підтримання мирного і взаємовигідного співробітництва з членами міжнародного співтовариства за загальновизнаними принципами і нормами міжнародного права.