Четвер, 9 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 100-річчя від дня народження Ганни Черінь (1924–2016), поетеси, прозаїка українського зарубіжжя

 

imageГанна Черінь – українська поетеса, прозаїк і літературна критикиня в еміграції. Авторка статей, оповідань, подорожніх нарисів і творів для дітей. Членкиня Об’єднання Українських Письменників «Слово» і Національної спілки письменників України.

Майбутня письменниця (справжнє ім’я – Галина Грибінська) народилася 29 квітня 1924 року на Київщині. Почала писати вірші з дитинства. Після закінчення школи вступила на філологічний факультет до Київського університету, але Друга світова війна завадила навчанню.

Черінь вивезли на примусові роботи до Німеччини. По завершенню війни у таборах для переміщених осіб вона друкувала свої твори у часописі «Дозвілля». У 1949 році вийшла її перша збірка поезій «Крещендо».

У 1950 році Ганна Черінь переїхала на постійне місце проживання до США, закінчила факультет лінгвістики Чиказького університету. У 1966 році здобула другий диплом за спеціальністю «бібліотекар», очолила відділ обміну з закордонними бібліотеками при бібліотеці Чиказького університету: зібрала велику колекцію україністики, намагалась встановити обмін книжками з українськими бібліотеками.

З 1988 року жила у Флориді, де активно працювала у місцевому українському Осередку імені Святого Андрія. З її ініціативи в осередку проходили різноманітні заходи, приурочені до українських державних і релігійних свят, вшанування пам’яті видатних українських діячів, зустрічі з українцями, які мешкають в різних країнах та на різних континентах. Відбувалися і літературні вечори самої письменниці, а за її програмами і сценаріями проходили вистави та інсценізовані виступи.

Ганна Черінь автор понад 50 книжок. Серед них – збірки поезій «Чорнозем»(1962), віршований роман «Слова»(1980), збірки віршів нового часу незалежної України — «Держава», «Декада» (2001), дорожні репортажі «Їдьмо зі мною»(1965), «Дев’яте чудо» (2005), «Паралелі» (2009) та інші. Її вірші й оповідання добре відомі маленьким читачам Америки й інших країн, де живуть українські родини. У різних країнах світу вийшли дитячі книжки письменниці: «Братик і сестричка» (1960), «Пригоди української книжки» (1972), «Щоденник школярки Мілочки» (1979) та інші.

До останніх днів життя вона багато мандрувала світом, влаштовувала літературні вечори та пропагувала українську культуру. Померла Ганна Черінь 20 липня 2016 року.

До 100-річчя від дня народження Ганни Черінь в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонуються видання творів письменниці, спогади, статті з періодичних видань, література про її життя і творчість.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого та інтернет ресурси. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності

Літовкіна Ю.М.

1/50

Битинський, Микола Аверкійович.  Сузір’я Лицарів : (зібр. твори) / Микола Битинський ; [літ.-мов. ред. Г. Черінь]. — Торонто, Канада : Накладом Надії Битинської, 1975. — 190, [2] с. : портр., іл.

Шифр зберігання: Б364821

Видання являє собою збірку поезії та прози Миколи Битинського.

Літературно-мовна редакція Ганни Черінь.