П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Відділ електронної бібліотеки

 

Відділ електронної бібліотеки, головний структурний підрозділ Національної бібліотеки ім. Ярослава Мудрого  з реалізації проекту електронної бібліотеки «Культура України» (далі – ЕБ), яку започатковано у листопаді 2010 року.

Головними цілями та завданнями ЕБ є забезпечення вільного, безкоштовного доступу користувачів до надбань української культури і мистецтва, зміцнення культурних зв’язків і формування позитивного іміджу України у світі.

Діяльність відділу спрямована на створення електронних копій друкованих документів для поповнення фонду ЕБ, збільшення обсягу масиву інформації та його систематизацію, надання користувачам якісно нових можливостей роботи з інтегрованим інформаційним ресурсом за допомогою удосконалення програмного забезпечення та розширення функціональних можливостей сайта.

 

Поповнення фонду ЕБ відбувається шляхом:

  • оцифровування друкованих видань із фонду Національної бібліотеки ім. Ярослава Мудрого;
  • отримання із зовнішніх джерел електронних копій друкованих видань, що не охороняються авторським правом, та на які закінчився строк охорони авторського права;
  • отримання електронних документів від авторів за договором на право використання об’єкта авторських прав;
  • переведення в електронну форму сучасних друкованих видань із фонду Національної бібліотеки ім. Ярослава Мудрого з дозволу авторів за договором на право використання об’єкта авторських прав.

Доступ до повнотекстових документів ЕБ здійснюється на окремому сайті Електронна бібліотека "Культура України", який функціонує з 3 лютого 2011 року.

Для довгострокового функціонування та подальшого розвитку ЕБ здійснюється робота із залучення до проекту нових учасників, шляхом підписання договорів про співробітництво. Партнерами ЕБ є: бібліотеки сфери управління Міністерства культури України; обласні універсальні наукові бібліотеки; наукові установи, видавництва тощо.

 

Відділ бере участь у міжнародному проекті зі створення електронних бібліотек. Підписаний меморандум про співпрацю з:

  • Світовою цифровою бібліотекою з метою надання матеріалів про культуру нашої країни;

Працівники відділу здійснюють організацію, управління та технічне супроводження ЕБ.



 

Наша адреса:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1, м. Київ, 04070

 

Режим роботи:

понеділок – п’ятниця: 9.00 – 17:30

субота, неділя – вихідні дні

четверта п’ятниця місяця – санітарний день


Контактна інформація: 

завідувач відділу – Микитенко Анна Михайлівна

тел.: (097) 454-44-84, (044) 425-54-20

e-mail: veb@nplu.org