П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Всесвітнього дня шоколаду

 

imageВсесвітній день шоколаду (World Chocolate Day) відзначається щорічно 11 липня. Батьківщиною Всесвітнього дня шоколаду вважається Франція. Саме французи в 1995 році започаткували це свято. День шоколаду швидко набув популярності і був підтриманий в Німеччині, Італії, Швейцарії, інших країнах як у середині Європейського Союзу, так і за його межами.

З найдавніших часів, шоколад використовувався, як напій. Найперші підтвердження його виготовлення та активного вживання, за свідченням археологів, належать до часів близько 400 року до нашої ери. На думку дослідників, саме в цей час стародавні майя і ацтеки стали культивувати какао-дерево і готувати з його плодів напій «чоколатль», який додає сил та енергії. На смак він дуже відрізнявся від звичного гарячого шоколаду, оскільки складався з розмолотих какао-бобів, пекучого перцю чілі та меду, тому був дуже гірким. Напій вважали «їжею богів», а какао-боби були символом багатства і влади.

У Старому Світі про шоколад дізналися лише в XVI столітті. Протягом довгого часу шоколад залишався виключно дорогим напоєм, доступним лише аристократії. Хоча європейці почали додавати до шоколаду цукор, сам процес виробництва шоколаду залишався незмінним. imageТільки у другій половині XVII століття шоколад стали добавляти у випічку – тістечка та рулети. Це відкрило новий етап в історії продукту – тепер його можна було не тільки пити, але й їсти, а перша шоколадна плитка з'явилася тільки в XIX столітті. З того часу почався розквіт кондитерських компаній, що виробляють шоколадні вироби.

Основною сировиною для виробництва шоколаду і какао-порошку є какао-боби –  мигдалеподібне насіння, що міститься в плоді (стручку) шоколадного дерева, батьківщиною якого є Центральна Америка, тропічні ліси Амазонки. Свіжозібрані какао-боби мають гірко-терпкий смак, бліде фарбування і лише після технологічної обробки вони придатні для використання у виробництві шоколаду.

Сьогодні шоколад – це і смачний ароматний напій, і привабливі плитки, відлиті у різноманітні форми, і доповнення до різних десертів. Він – найрізноманітніший: гіркий чорний, білий, темний і світлий молочний. Але для справжніх гурманів не існує іншого шоколаду, окрім чорного. Чим більше відсоток вмісту какао в шоколаді, тим більше він корисний для організму. imageНаукою встановлено той факт, що елементи, які є в шоколаді, допомагають психологічному відновленню. Темні сорти шоколаду сприяють викиду ендорфінів – так званих «гормонів щастя», які впливають на центри задоволення, покращуючи настрій і підтримують тонус організму.

До Всесвітнього дня шоколаду у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить стандарти на шоколад і шоколадні вироби, видання про цікаві факти з історії шоколаду та процеси його виготовлення, різноманітні рецепти шоколадних виробів, художні твори.

На виставці представлені документи і публікації із фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх.

Термін експонування: 11 липня – 20 серпня 2018 р.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.