Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 85-річчя від дня народження В. В. Німчука (1933–2017), українського мовознавця

 

image

Василь Васильович Німчук народився 6 липня 1933 року на Закарпатті. Під час навчання на фізико-математичному факультеті Ужгородського  національного університету, майбутній мовознавець зрозумів, що справжнім його покликанням є філологія. Ставши студентом історико-філологічного факультету, Василь Німчук занурюється в наукову роботу: досліджує говірки рідного краю, закарпатські писемні пам’ятки тощо.

Після закінчення університету в 1955 році вступив до аспірантури, взяв участь у конкурсі на заміщення вакантних посад, оголошеному Інститутом мовознавства ім. О. Потебні АН УРСР.

З 1958 року В. В. Німчук – молодший науковий співробітник Інституту мовознавства  ім. О. Потебні  АН УРСР (нині – Інститут української мови НАН України). Працював на посаді завідувача відділу історії української мови,  у 1998 – 2008 рр. був директором Інституту української мови НАН України.

Досліджував старослов'янську мову, історію, діалекти  української  мови, історію української літературної мови, правопису, історію української лінгвістики, проблеми української конфесійної мови тощо. Значна кількість розвідок науковця безпосередньо стосується історіографії та історії нашої держави. Це дослідження про виникнення східнослов'янської писемності, походження української мови, історії української  мови як державної, українського правопису.

Обсяг наукового доробку Василя Васильовича перевищує 500 наукових праць.

Він є автор монографій важливих для української лінгвістики: «Староукраїнська лексикографія в її зв'язках з російською та білоруською» (1980), «Мовознавство на Україні в XIV—XVII ст.» (1985), «Давньоруська спадщина в лексиці української мови» (1992). Один з авторів праць: «Словник гідронімів України» (1979), «Історія української мови. Морфологія» (1978), «Історія української мови. Синтаксис» (1983), «Історія української мови. Лексика і фразеологія» (1983), «Жанри і стилі в історії української мови» (1989) та ін.

З поміж археографічних видань В. Німчука слід відзначити: «Луцька замкова книга 1560 – 1561 рр.», «Слово о полку Ігоровім», «Реєстр Війська Запорізького 1659 р.». Також ним було опубліковано знакові пам’ятки писемності – «Київські глаголичні листки» (1983), однин з найвидатніших глаголичних джерел старослов’янської писемності другої половини Х ст. та «Пересопницьке Євангеліє» – перший із відомих перекладів Святого Письма староукраїнською мовою середини XVI ст.  Підготував до видання текст «Слова о полку Ігоревім» і примітки до нього (1977).

Науковцю належать дослідження мови творів Василя Довговича, Олександа Духновича, мовознавчої спадщини Олексія Павловського, Агатангела Кримського, Павла Білецького-Носенка.

В. В. Німчук – член редколегії і один із авторів енциклопедії «Українська мова» (2000), засновник та головний  редактор наукового журналу «Українська мова» (2001). Під  керівництвом  Василя Німчука був розроблений  проект правопису 1999 року (не затверджений). Нині «Проєкт правопису 1999» використовують видавництва «Свічадо», «Літопис», «Критика», українські письменники у своїх творах (наприклад, Оксана Забужко), його окремі пункти наявні у мовленні телеканалу СТБ.

Василь Васильович Німчук – знаменна постать української лінгвістики, доктор філологічних наук, член-кореспондент НАН України.

За понад п’ятдесят років наукової роботи Василя Васильовича було нагороджено Премією АН УРСР імені Івана Франка, Всеукраїнською премією імені Івана Огієнка в галузі науки, ювілейною медаллю П.-Й. Шафарика Кошицького університету, відзначено Почесною грамотою Верховної Ради України, удостоєно звання  Почесного доктора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

До 85-річчя від дня народження В. В. Німчука (1933–2017), українського мовознавця в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку.

Експозиція презентує наукові праці мовознавця, знайомить читача з літературою про  життєвий і творчий шлях Василя Німчука.

На виставці представлено документи із фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань автора радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 6 липня – 31 серпня 2018 р.

 

 

Інформацію підготувала  головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.