П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня Конституції України

 

image

 28 червня 1996 року депутати Верховної Ради на 5-й сесії прийняли головний закон нашої держави - першу Конституцію незалежної і суверенної України.

У день прийняття Конституції України Верховна Рада прийняла закон, за яким 28 червня оголошено святковим і вихідним днем.

Традиційно День Конституції України включає проведення різноманітних заходів патріотичного характеру: покладання квітів до пам'ятників видатних українців, виступи, концерти, фестивалі, виставки тощо.

 Конституція країни має найвищу юридичну силу. В Україні, як і в будь-якій цивілізованій країні, прийняття Конституції є найважливішою подією для зміцнення її суверенітету, а також підвищення міжнародного авторитету як самостійної та незалежної держави.

Конституція 1996 року виявила основні принципи організації вищих органів держави і місцевого самоврядування, права, свободи та обов'язки кожного громадянина з метою стабілізації економіки країни, формування розвиненого соціуму та планомірного входження України в світове співтовариство.

Ухвалення Конституції України визначило ті орієнтири, які в цілому формують політико-економічну систему, відносини держави і людини, держави і громадянина, їхні права та взаємні обов'язки. Прийняття Основного Закону  стало знаменною подією в історії українського народу та держави.

До Дня Конституції України в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція познайомить читача з наявними проектами конституцій та конституційних актів, що регулювали суспільно-політичне життя на українських теренах, починаючи з козацької доби, етапами зародження та розвитку традицій українського конституціоналізму. Також читачі дізнаються про перебіг конституційної реформи, конституційний суд та про сучасний конституційний процес в Україні. На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

image

Виставка експонується за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх.

   Термін експонування: 25 червня – 16 липня 2018 р.

 

 Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності  

Гриценко Ю. А.