П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу шанувальників музики 

«Душу музикою омий» 

Тема:  «Логос історії музики – Епоха Імпресіонізму»

 

image

20 травня 2018 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулося чергове засідання  клубу шанувальників музики «Душу музикою омий» за темою: «Логос історії музики – Епоха Імпресіонізму». 

Доповідачами були Галина Побережна – доктор мистецтвознавства, професор кафедри культурології та культурно-мистецьких проектів Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, Тамара Щериця – доцент кафедри теорії та історії музики Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, Олександр Пустовіт – професор кафедри філософії Міжрегіональної академії управління персоналом.

На початку засідання  до присутніх звернувся керівник клубу Ростислав Грибов, який розповів про підсумки роботи клубу у першому півріччі.

Як завжди, клуб шанувальників музики зібрав багатолюдну аудиторію,

Цікаві розповіді про епоху імпресіонізму, і в першу чергу, зачинателів цього музичного напрямку, яким по праву вважається Клод Дебюссі, збагативший всі сторони сучасної композиторської майстерності – мелодику, гармонію, оркестровку, форму. Клод Дебюссі написав безліч фортепіанних і вокальних мініатюр, кілька п'єс для камерних ансамблів, три балети, ліричну оперу «Пеллеас і Мелі-Занда». Змістовні та захоплюючі доповіді О. Пустовіта, Т. Щериці та Г. Побережної супроводжувалися музичними творами К. Дебюсі та переглядом відеоматеріалів.

Приємною родзинкою зустрічі став виступ викладача музичної школи Л. Соловйової, у виконанні якої присутні слухали твір для фортепіано К. Дебюссі «Місячне сяйво». Він вважається символом творчості композитора, який гармонічно поєднав не тільки прекрасну музику, але й  передав у музичних звуках красу споглядання нічного неба.

Члени клубу дякували Г. Побережній, Т. Щериці та О. Пустовіту за прекрасну розповідь та можливість зануритися в чарівний світ музики епохи імпресіонізму.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу СКД Совершенна Л.С.