Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Круглий стіл

«Микола Гулак як творець української незалежності»


18 травня 2018 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся круглий стіл ВГО «Український клуб» за темою: «Микола Гулак як творець української незалежності». Ведучий заходу –  заступник голови правління Українського клубу Ігор Мисяк. Доповідачем виступив Голова правління Українського клубу Роман Кухарук.

 Перше слово на заході надали гостю з Вінниці дідусю талановитої поетеси Олександри Бурбело – Володимиру Бевзу. Він познайомив усіх присутніх з творчістю своєї онучки та дружини, яких, на жаль, вже немає поряд з нами.

Бурбело Олександра Сергіївна (01. 01. 1998 – 05. 09. 2013, м. Вінниця) – поетеса, прозаїк. Член НСПУ (2015, посмертно). Лауреат численних всеукраїнських та міжнародних  конкурсів. Друкувалася в газетах і журналах. У 2011 році вийшла з друку її перша книжечка «Первоцвіт». З грудня 2016 року засновано щорічну літературно-мистецьку премію журналу «Вінницький край» імені Олександри Бурбело – «Струна на арфі України». Творчість Олександри Бурбело несе до читачів вічні цінності  – любов і повагу до людей, силу доброти, взаєморозуміння, єдності, дружби, патріотизму. Її бабуся – Бевз Тамара Олексіївна ( літературний псевдонім Тамара Корсунська) є автором семи поетичних збірок, багато часу присвятила вихованню і лікуванню онучки.

Далі взяв слово Роман Кухарук, який розповів присутнім про постать Миколи Гулака, його життєвий і науковий шлях. Микола Іванович Гулак (25 травня 1821, Варшава — 27 травня (8 червня) 1899, Єлизаветполь (нині Гянджа), Азербайджан) — український науковець (математик, історик, філософ, літературознавець), правознавець, громадський і політичний діяч, педагог, публіцист, перекладач. Походив із козацько-старшинського, згодом дворянського роду Гулаків — нащадків Генерального обозного Війська Запорозького часу гетьманства Петра Дорошенка. Йому належать праці з історії, математики, філософії, юриспруденції, переклади з грузинської («Витязь у тигровій шкурі» Шота Руставелі) й азербайджанської літератури. Зокрема, він написав 9 навчальних програм для Рішельєвського ліцею (згодом Новоросійського університету) в Одесі з аналітичної геометрії, вищої алгебри, диференційного та інтегрального числення, теорії ймовірності тощо. Помер 27 травня 1899 року.

Під час круглого столу було розгорнуто виставку видань Олександри Бурбело та її бабусі Бевз Тамари Олексіївни, які передано до фондів бібліотеки.

В організації заходу взяли участь: Український клуб, Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого, Літературний форум, журнал «Слово і дія», Український парламентський клуб «Нація». 

 

Інформацію підготувала

провідний бібліотекар відділу

соціокультурної діяльності

Гриценко Ю. А.