П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 110-річчя від дня народження Леоніда Первомайського (1908–1973),

українського письменника, поета 

 

image

Вірш починається не з великої літери, 

 А з великого болю…

Л. Первомайський 

 

Леонід Первомайський – український поет, прозаїк, драматург. Кавалер ордена Червоного Прапора, Вітчизняної війни І ст. Лауреат Державної премії СРСР. Його ім’я внесено до енциклопедії світової літератури.

Леонід Соломонович Первомайський (Ілля Шльомович Гуревич) народився 17 травня 1908 року в родині ремісника-палітурника в місті Костянтинограді (нині Красноград) на Полтавщині. Тут пройшло його дитинство і юність. Він дуже рано оволодів грамотою. Багато і жадібно читав. Самотужки здобув фундаментальну освіту, ставши одним із найбільш ерудованих письменників свого покоління.

Навчався в початковій школі, в міській чоловічій гімназії, трудовій семирічці.

Працювати майбутній поет почав з шістнадцяти років: спочатку на Карлівському цукрозаводі, потім бібліотекарем Зачепилівського районного сельбуду, завідував хатою-читальнею у Зачепилівці.

1925 р. переїхав до Лубен, де працював у робітничому клубі, редакції місцевої газети «Червона Лубенщина». Входив до Лубенської філії літературного об'єднання «Плуг». 1926 р. переїхав до Харкова. Працював в редакціях газет, журналів і видавництв. Належав до літорганізацій «Молодняк», Всеукраїнської спілки пролетарських письменників.

Із 1934 р. жив і працював у Києві.

Перший твір Леоніда Первомайського – прозовий ескіз «А над полем постріл...» – був надрукований у полтавській газеті «Червоний юнак» у 1924 р. Потім один за одним побачили світ окремі видання прозових творів письменника, зокрема, збірки оповідань «Комса» (1926), «Земля обітована» (1927), повісті «Околиці» (1929), «В повітовому масштабі» (1930), п'єси «Коммольці» (1929 р.), «Невідомі солдати» (1930 р.), «Ваграмова ніч» (1933 р.).

Перша збірка поезій «Терпкі яблука» вийшла в 1929 році. Після були збірки «Героїчні балади» (1932), «Моя весела молодість»(1933) , «Пролог до гори» (1933).

Наступний період творчості Л. Первомайського охоплює другу половину 30-х рр. минулого століття, передвоєнні роки, часи Другої світової війни.

Під час німецько-радянської війни Леонід Первомайський працював інструктором фронтового радіомовлення, фронтовим кореспондентом газети «Правда». За збірки віршів «День народження» і «Земля», що вийшли друком у цей період поет був удостоєний Державної премії СРСР. Поезія і проза воєнних часів також представлена у виданнях «Атака на Ворсклі» та «Солдатські пісні» (обидва 1946 р.). Того ж року були написані  драматичні твори – народна драма «Олекса Довбуш» і п’єса «Учитель історії, або Відставний солдат на одній нозі», яка за життя автора не була опублікована.image

Героїку війни вже значно пізніше поет відтворив і в романі «Дикий мед» (1963), який був екранізований у 1966 р. Цей роман був визнаний одним із кращих прозових творів літератури радянської доби.

Останній період творчості Л. Первомайського позначений особливим натхненням. Поряд з романом «Дикий мед», були опубліковані його книги віршів: «Спомин про блискавку», «Уроки поезії» (1968), «Древо пізнання» (1971), «Вчора і завтра» (опубліковано посмертно 1974).

Вагомий вклад Леонід Первомайський зробив у галузі художнього перекладу. Завдяки його невтомній праці українською мовою побачили світ твори Франсуа Війона, Шандора Петефі, Юліуса Фучика, Нізамі Гянджеві, Михайла Лермонтова, Володимира Маяковського, Генріха Гайне, балади слов'янських та інших народів світу.

З нагоди 110-річчя від дня народження Леоніда Первомайського у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить видання з творчого доробку письменника, а також літературу про нього.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань автора радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою: вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 15 – 31 травня 2018 р.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності Сливка О. В.