П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація книги Аркадія Третьякова «Купцы города Киева»

 

15 травня 2018 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася зустріч з відомим дослідником історії Києва Аркадієм Третьяковим, автором книги «Купцы города Киева» (Київ, «Сучасний письменник», 2017).

Аркадій Павлович Третьяков – киянин та києвознавець, географ, автор декількох культурологічних путівників, у яких подається змістовна інформація про історію київських вулиць, будинків, їхніх творців, власників та мешканців.

Книгу «Купцы города Киева» видано за сприяння Київської фундації культури до 135-річчя будівлі Купецького зібрання (нині будівля Національної філармонії України). Для підготовки 3745 статей, що увійшли до цього довідкового видання, А. Третьяков опрацював понад 25 тисяч архівних документів,  багато з яких досліджувалися вперше. Передмову написав відомий дослідник Києва, доктор історичних наук Ігор Гирич.

Будинок Купецького зібрання зведено у 1882 році за проектом талановитого київського міського архітектора, майстра архітектурної акустики Володимира Ніколаєва. Купецьке зібрання проіснувало до 1919 року. Після нього у цій будівлі  працювали різні установи: Пролетарський будинок мистецтв, потім Будинок політичної освіти, за ним Клуб «Більшовик», ще пізніше Палац піонерів і жовтенят. Київська філармонія розпочала свою діяльність у цій історичній споруді у 1944 році. Будівля отримала статус пам’ятки архітектури до 100-річчя від дня побудови.

У виданні розміщено 600 ілюстрацій, зокрема давні та сучасні світлини. Під час зустрічі відбувся перегляд частини з них,  доповнений розповіддю А. Третьякова про цікаві факти з життя київських купців середини ХІХ – початку ХХ ст., зокрема про їхні доброчинні справи, здійснені на благо міста.

Участь у заході взяли: Діана Попова, директор Департаменту культури Київської міської державної адміністрації; Сергій Костянчук, президент Київської фундації культури; Вадим Левицький, праправнук купця Франца Йогансона; Марія Кадомська та Олена Мокроусова – відомі архітектори-києвознавці, популяризатори і дослідники діяльності київських архітекторів, друзі Бібліотеки.