Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До Дня пам'яті та примирення.  До Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні»

 

image

 8 та 9 травня відзначаються Дні пам'яті та примирення, присвячені пам'яті жертв Другої світової війни в Європі, проголошені  Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН. Символ  відзначення Дня пам’яті та примирення – квітка червоного маку.

Україна долучилась  до всього світу у скорботі за жертвами Другої світової війни. З 2015 року, відповідно до Указу Президента України відзначається  День пам'яті та примирення. Вшанування загиблих розпочинається 8 травня – разом з Європою та світом, і продовжується традиційно 9 травня. Донедавна на офіційному рівні відзначалося лише  9 травня – свято Дня Перемоги. 8 – 9 травня українці доповнюють  свій одяг червоним маком — символом пам’яті майже 8 мільйонів загиблих співвітчизників та 65 мільйонів убитих у Другій світовій війні по всьому світові.

image

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого організувала книжкову виставку  «До Дня пам'яті та примирення.  До Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні»

Документи, представлені в експозиції, висвітлюють причини виникнення Другої світової війни,  відтворюють широку панораму подій від початку війни в 1939 році до капітуляції нацистської Німеччини.

В монографіях  та наукових  збірниках  розглядається внесок України у досягнення перемоги над нацизмом. Майже сім мільйонів солдат в семи арміях – такий фронт виставила Україна в боротьбі проти нацизму.  Українці, що походили з різних куточків України та світу, воювали в Червоній армії, УПА, Війську польському, Французьких, Британських, Канадських збройних силах та армії США. Вони були партизанами; служили як у допоміжних формуваннях, так і на передовій Майже всі дістали високі відзнаки країн, за які вони воювали.

Публіцистичні та аналітичні статті презентують дослідження істориків, спогади безпосередніх учасників війни. Досліджуються втрати Україною історико-культурних цінностей під час Другої світової війни.

На виставці представлені документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 6 – 21 травня 2018 р.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.