Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота» 

Презентація книги Сергія Ярона

«Київ у 80-х роках. Спогади старожила»

(Київ : «Варто», 2017)

 

image

21 квітня 2018 року  відбулася зустріч з давнім другом клубу, завідуючою відділу Музею історії міста Києва Ольгою Друг.

Відомий києвознавець, глибокий шанувальник книжності  О. Друг цього разу презентувала  спільний проект Музею історії міста Києва та видавництва «ВАРТО»  – книгу Сергія Ярона «Київ у 80-х роках. Спогади старожила» (Київ : «Варто», 2017).

Спогади відомого київського адвоката і журналіста С. Ярона, що вийшли друком більш як століття тому, в далекому 1910 році,  знайомить читача з життям Києва кінimageця ХІХ ст. Поряд з характеристикою діяльності вищої адміністрації краю змальовується ставлення киян до міської думи. Яскраву картину повсякдення міста доповнюють виписані з тонким гумором портрети окремих громадських та культурних діячів. Автор має власний погляд на висвітлені події, його позиція здебільшого збігається з позицією газети «Киевлянин», кореспондентом якої він деякий час працював.

Текст Ярона коментується з точки зору сучасного стану історичної науки. Видання ілюстровано унікальними фотографіями тієї доби, що слугують самостійним візуальним джерелом вивчення історії міста. Доповнюють яскраву персоніфіковану панораму його життя дружні шаржі 1880-х років. Усе це разом дає уявлення про зовсім інший незнайомий нам Київ.

Автор статей, коментарів та добору ілюстрацій Ольга Друг, досконало орієнтуючись у представленому матеріалі, блискуче провела  презентацію, наголосивши на тому, що видання отримало  престижну нагороду в номінації «Візитівка» щорічного конкурсу «Книжка року. 2017».  Присутні оплесками вітали представників видавництва «ВАРТО» Олену Насирову та Віктора Сидоренка.

На примірнику книги, подарованому видавництвом бібліотеці, Ольга Друг залишила такий дарчий напис: «Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого з побажаннями подальшого процвітання в творчості. Книга повертається в бібліотеку, куди в 1910 р. Сергій Ярон  передав книгу в Міську бібліотеку. З повагою від укладача (підпис). 21.04. 2018»

Інформацію підготувала

 завідувач відділу соціокультурної діяльності Погонець О. Д.