П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

До Всесвітнього дня охорони праці

 

image

Охорона праці є невід’ємною складовою забезпечення гармонійного розвитку суспільства. Підвищення рівня культури охорони праці в суспільстві – це запорука збереження здоров’я та життя працівників. 
З  метою привернення уваги світової громадськості до невирішених проблем охорони праці та з метою зниження щорічної смертності на робочому місці Міжнародна організація праці  (МОП) оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці.

Україна активно інтегрує європейські норми з охорони праці на виробництво та у правову систему, створює умови для формування сучасної високої культури і відповідальності за збереження життя та здоров’я працівників.

З 2006 року в Україні  згідно з Указом Президента України  щорічно 28 квітня відзначають День охорони праці.

2018  року  Всесвітній день охорони праці за рекомендацією МОП відзнається  під девізом «Захищене і здорове покоління». За даними Міжнародної організації праці, у світі 541 мільйон молодих працівників віком від 15 до 24 років працюють у шкідливих умовах праці. А це понад 15% працездатного населення планети.  

В Україні працює майже кожен третій працівник віком від 15 до 24 років, що становить понад 1 млн. громадян. Умови праці та правове поле повинні розвиватися з урахуванням інтересів молоді, забезпечуючи захист від небезпечних виробничих факторів, направлених на збереження життя та здоров’я майбутнього трудового потенціалу нашої країни.

28 квітня  на виробничих підприємствах, в установах і  закладах  освіти проводяться різноманітні просвітницькі заходи з питань безпеки праці: навчання, лекції, бесіди, юридичні консультації, спрямовані на формування культури охорони праці. У бібліотеках організовуються книжкові виставки, презентації видань з питань охорони праці та іншої літератури правового змісту.

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого  до Всесвітнього  дня охорони праці організувала книжкову виставку.

Експозиція   презентує  документи з  питань  соціально-трудових відносин та охорони праці. Монографії та матеріали наукових конференцій визначають  роль охорони праці  для забезпечення її гідних умов, знайомлять з нормативно-правовими документи країн ЄС, що регулюють відносини з найманими працівниками.

На виставці представлені документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх.

Термін експонування: 26 квітня – 11 травня 2018 р.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.