Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Всесвітнього дня авіації та космонавтики

 

image

У цей день, 12 квітня, в 1961 році Юрій Гагарін на космічному кораблі «Восток» вперше в світі здійснив орбітальний обліт Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів. Він зробив один виток навколо земної кулі, який тривав 108 хвилин.

За рішенням Міжнародної авіаційної федерації 12 квітня відзначається як «Всесвітній день авіації та космонавтики». В Україні цей День має назву «День працівників ракетно-космічної галузі України» і закріплений Указом Президента України від 13 березня 1997 року № 230/97, його святкування відповідно проводиться щорічно 12 квітня. Пізніше, 7-го квітня 2011-го року, на рівні Генеральної Асамблеї ООН, була прийнята відповідна резолюція № 65/271, в якій 12-е квітня проголошено Міжнародним днем польоту людини в космос.

Першим космонавтом незалежної України був Леонід Каденюк. У лютому 1996 його було зараховано до групи українських космонавтів для проходження підготовки до польотів на космічних кораблях «Спейс Шатл», у липні 1996 він прибув до США. З листопада 1996 по листопад 1997 разом із космонавтом-дублером Ярославом Пустовим він пройшов підготовку до польоту в Космічному центрі ім. Джонсона (США). Космічний політ відбувався з 19 листопада по 5 грудня 1997 року на космічному кораблі «Колумбія». Політ у складі міжнародного екіпажу тривав 15 діб 16 год. 35 хв. 1 сек. Український космонавт-дослідник виконав широкий спектр робіт у рамках спільного українсько-американського експерименту, завданням якого було дослідження впливу мікрогравітації на ріст та розвиток вищих рослин. У спільному експерименті брали участь колеги фахівці з України та Америки. Крім спільного українсько-американського експерименту в космічному польоті Л. Каденюк виконував експерименти Інституту системних досліджень людини з тематики «Людина і стан невагомості». Уперше, під час польоту Л. Каденюка, у космосі побували тризуб, український прапор та пролунав гімн незалежної України.

Яскраві успіхи вітчизняної космонавтики – закономірний результат самовідданої праці багатьох тисяч людей, десятків трудових колективів, які роблять все від них залежне в ім’я прогресу космічної галузі.

До Всесвітнього дня авіації та космонавтики в  Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція познайомить читача з видатними успіхами, досягнутими людством у царині освоєння космосу. Видання містять відомості про штучні супутники, ракети та космічні об’єкти, висвітлюють основні проблеми, пов’язані зі здійсненням міжпланетних польотів. Окрім того, розкривається сучасний стан та перспективи розвитку різних напрямів космічної діяльності, розповідається про найвидатніших космонавтів України й світу.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики  радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 12 – 30 квітня 2018 р.

 Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності  

Гриценко Ю. А.