Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Всесвітнього дня здоров’я 

 

image

Дев’ять десятих нашого щастя залежать від здоров’я.

Артур Шопенгауер

 

 

7 квітня міжнародне співтовариство відзначає як Всесвітній день здоров'я.

Історія та проведення цього свята безпосередньо пов’язана з діяльністю Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) – спеціальної установи Організації Об’єднаних націй, на яку покладено вирішення проблем охорони здоров’я населення у планетарному масштабі.

Саме 7 квітня 1948 року набув чинності Статут ВООЗ, основні положення якого базуються на принципі визнання права кожної людини на володіння найвищого досяжного рівня здоров’я.

Вперше святкування Дня здоров’я відбулося у 1950 році. Головною ідеєю

image

 заходу стала пропаганда здорового способу життя і боротьба з поширенням різних захворювань.

Щороку для проведення офіційних заходів, присвячених Дню здоров’я, обирається окрема тема, яка відображає найбільш актуальні для світового співтовариства питання, пов’язані з проблемами охорони здоров’я. Тема 2018 року визначена як «Загальне охоплення послугами охорони здоров’я: для всіх і всюди», а гасло – «Здоров’я для всіх». 

Вітчизняні традиції святкування Всесвітнього дня здоров’я нерозривно пов’язані з діяльністю державної системи охорони здоров’я. Питання профілактики та привернення уваги до власного здоров’я громадян є основною метою проведення українськими медиками цього дня численних акцій та заходів. Інформаційні матеріали, брошури та буклети, семінари, виступи фахівців і навіть концерти, приурочені цьому Дню, в простій і доступній формі пояснюють нам важливість цієї позитивної ініціативи.

З нагоди Всесвітнього дня здоров’я в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку відповідного тематичного спрямування. Представлена література висвітлює сучасні тенденції та особливості громадського здоров’я на глобальному, регіональному та національному рівнях, методи та способи його аналізу й оцінки; розкриває цінності, цілі, принципи й функції вітчизняної системи охорони здоров’я; містить інформацію щодо профілактики захворювань та збереження здорового довголіття.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування:5 – 25 квітня 2018 р.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності Сливка О. В.