Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу шанувальників музики

«Душу музикою омий»

Тема: «Георг Фрідріх Гендель: життєтворчість»

 

imageЧергове засідання клубу «Душу музикою омий», яке відбулось 25 березня 2018 р. у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого, було присвячено Георгу Фрідріху Генделю.

Великий композитор епохи Просвітництва, Гендель відкрив нові перспективи у розвитку жанрів опери й ораторії,  передбачив нові музичні ідеї наступних століть.

За національну приналежність Генделя сперечаються Німеччина і Англія. У Німеччині він народився, на німецькому підґрунті складалася творча особистість композитора, його художні інтереси, майстерність. З Англією була пов'язана велика частина життя і творчої діяльності Генделя, формування естетичної позиції в музичному мистецтві, напружена боротьба за її утвердження, кризові поразки і тріумфальні успіхи.

Творча діяльність Генделя була тривалою і плідною. У його доробку – величезна кількість творів найрізноманітніших жанрів: опера з її різновидами («seria» і пастораль), світська, духовна хорова музика, інструментальні п’єси, багаточисленні ораторії.

Про перипетії життя і ранній період творчості великого композитора присутнім розповів кандидат фізико-математичних наук, професор кафедри філософії Міжрегіональної академії управління персоналом, популяризатор класичної музики Олександр Пустовіт. У його виконанні прозвучали клавірні твори Г. Ф. Генделя.

Присутні насолоджувались музичними відеофрагментами, де у виконанні світових зірок оперного мистецтва прозвучали уривки кантати «Delirio amoroso», ораторії «Тріумф часу», фрагменти опери «Юлій Цезарь».

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності Сливка О. В.