Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Клуб «Бібліотека і Місто»

Презентація книги Оксани Овсіюк

«Життя після окупації: побут киян 1943–1945 рр.»

( Київ : «Дуліби», 2017)

 

image

15 березня 2018 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого  у рамках клубу «Бібліотека і Місто» відбулася презентація  книги Оксани Овсіюк «Життя після окупації: побут киян 1943–1945 рр.».

Книга побачила світ 2017 року у видавництві «Дуліби» накладом 500 примірників.

У монографії кандидата історичних наук, завідувачки відділу культурологічних досліджень  Науково-дослідного інституту  українознавства О. Овсіюк досліджується короткий період київської історії, на який досі дослідники мало звертали уваги. Київ уже звільнено, але війна ще не закінчилася. Як і чим жило МІСТО в цей час?

У своєму виступі, що  супроводжувався  документальними світлинами, автор привернула увагу слухачів до стану житлового фонду та умов проживання, до організації продовольчої торгівлі у місті та організації харчування мешканців, торгівлі промисловими товарами та послуг, що надавали заклади міської сфери обслуговування..

Гортаючи разом із доповідачем сторінки київської історії, учасники засідання могли уявити, як поступово Київ наповнювався життям, жвавішав вуличний рух через стрімке повернення колишніх та переїзд до міста нових мешканців, як виглядали люди, котрі крокували київськими вулицями більш як 70 років тому, які проблеми їх турбували, чим був обумовлений ритм їхнього життя, якими були їхні буденні маршрути, продиктовані необхідністю вижити, які стратегії вони обирали, прагнучи наново облаштувати свій побут і своє життя.

Цікавими артефактами, що ілюстрували розповідь, були тогочасні предмети побуту: фанерна валіза, гасова лампа, праски, примус для приготування їжі та маленька металева філіжанка  для вершків. Ще один предмет привертав увагу  учасників  заходу – патефон,  механічний пристрій для програвання грамофонних платівок.

У презентації та обговоренні книги взяли участь відомі києвознавці Віталій Ковалинський, Анатолій Кончаковський, Ірина Малакова, наукові співробітники Національного музею історії України у Другій світовій війні, працівники міських бібліотек та НБУ ім. Ярослава Мудрого.

Присутні тепло вітали Оксану Овсіюк з виходом книги і бажали подальших успіхів у її науковій та творчій справі.

Інформацію підготувала

 

 завідувач відділу соціокультурної діяльності Олена Погонець

 

Запрошуємо до участі всіх,

 хто любить Київ і цікавиться його історією.

Вхід вільний