Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

15 березня у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого до 80-х роковин Великого терору 1937-1938 років відбулася лекція «Галерея розстріляного Відродження. Життя і творчість Михайла Бойчука».

Лекцію провела старший науковий співробітник Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» Тамара Бойко. Під час заходу відбувся перегляд фільму «На цвинтарі розстріляних ілюзій…», автор сценарію – Володимир Мельниченко, митець, член НСХУ.

Тамара Бойко є дослідницею теми бойчукізму, дізнається з архівних матеріалів про долі бойчукістів, займається просвітницькою діяльністю в рамках проекту «Забуттю не підлягає». Адже формування почуття патріотизму й історичної свідомості не втрачає своєї актуальності.

Лектор розповіла про творчий шлях одного з найвидатніших митців Розстріляного Відродження Михайла Львовича Бойчука (1882-1937), про заснований ним мистецький напрямок, про створену митцем школу, про його талановитих учнів…

У 1937 році Михайла Бойчука, його дружину Софію Налепинську-Бойчук, найближчих соратників було розстріляно, як «ворогів народу». За висловом відомого українського історика Сергія Білоконя «…не було іншої мистецької групи, з якою більшовики розправилися так жорстоко». Їх було реабілітовано через двадцять років, 1 лютого 1958-го. Але ще й тридцять років потому мистецтво бойчукістів у СРСР вважали ідеологічно шкідливим.

Попри тотальне знищення спадщина школи Бойчука вражає. Адже її залишили нам люди, не просто талановиті від природи, а й наділені життєлюбною вдачею, плоть від плоті свого народу, розкуті після багаторічного внутрішнього закріпачення. Це мало своє вираження як у творах станкового живопису, так і в графіці, гобеленах, оформленні громадських споруд, санаторіїв, театрів, вулиць.

Вони шукали нових шляхів для української культури, розвиток і примноження якої розуміли як засіб збереження нації.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар відділу

обслуговування користувачів Т. Скирда

 

Фото - провідного бібліотекаря відділу

обслуговування користувачів О. Торбеєвої