Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До дня народження  Т. Г. Шевченка (1814–1861),

 видатного українського письменника,

поета, художника, мислителя

 

«… Шевченко був і залишається центральною

 духовною постаттю нашої історії та культури»

                                                     Олесь Гончар

 

image

Тарас Григорович Шевченко (9 березня 1814 р. – 10 березня 1861 р.) –  видатний український поет, прозаїк, драматург, художник, політичний і громадський діяч, філософ, фольклорист, етнограф, історик. Все його життя і творчість були присвячені українському народу.

Творчість Т. Г. Шевченка визначила на десятиліття вперед дальший поступ української літератури, стала новим етапом у розвитку естетичного мислення українського народу. Шевченкова поезія і після смерті поета залишається могутнім чинником українського літературного процесу.  З 60-х рр. XIX ст. з'являються перші закордонні праці про його життя і творчість та переклади творів різними мовами світу.

У 1940 р. було засновано Національний музей Тараса Шевченка, з 1962 р. щорічно присуджується Національна премія України імені Тараса Шевченка в галузі літератури і мистецтва. Іменем Шевченка названо школи, підприємства, навчальні й наукові заклади, театри.

Щороку в день народження поета прогресивна громадськість України схиляє голову в глибокій пошані до пам'яті великого митця.   Після проголошення незалежності України  «Шевченківські дні» стали для українського народу днями самовизнання і усвідомлення своєї значущості у світі.

Традиційно до дня народження Тараса Григоровича Шевченка Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого підготувала книжкову виставку.

Експозиція презентує літературну та малярську спадщину поета повними зібраннями творів, альбомами, багатотомними виданнями, виданнями Кобзаря, збірниками та окремими творами Тараса Григоровича Шевченка. 

Наукові праці українських шевченкознавців, розповідають про життєвий і творчий шлях митця, допомагають краще усвідомити його роль у літературному процесі минулого і наших днів.

Книжкова виставка демонструє кращі зразки української та зарубіжної шевченкіани, путівники по музеях Т. Г. Шевченка та шевченківських місцях. Адже Шевченківська тема посідає значне місце у творах письменників, художників, композиторів, скульпторів, кіномитців.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 6 – 25  березня 2018 р.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.