Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«Гоголь, Вертинський, Лифар та інші герої Олександра Балабка»

 

17 лютого 2018 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася зустріч з письменником на тему «Гоголь, Вертинський, Лифар та інші герої Олександра Балабка». Автор запропонував слухачам пройти стежками творчих особистостей, які народилися в Україні, та в певні часи перебували за кордоном, зануритися до архівів митців, дослідити їхній літературний спадок та усвідомити, що наші співвітчизники за кордоном своєю творчістю завжди утверджували зрілість та самодостатність української нації.

Олександр Васильович Балабко український публіцист, прозаїк, поет-пісняр, журналіст, член Національної спілки журналістів України та Національної спілки письменників України, автор низки публіцистичних статей із проблем культури, історії, духовності, українського державотворення. подорожував багатьма країнами. Тематика його публікацій – видатні українці, які прославили Батьківщину за кордоном. Письменник започаткував цикл повістей, есе, подорожніх нарисів «Стежками українців у світах».

На зустрічі відбувся перегляд відео-кліпів пісень на вірші Олександра Балабка, його авторського телефільму «Серж Лифар» із серії «Знамениті українці».

Музично-вокальним супроводом стала участь у заході народних артистів України Олега Дзюби, який виконав пісні з репертуару О. Вертинського та Світлани Мирводи, яка співала пісні на слова О. Балабка. Лауреат багатьох творчих конкурсів, член асоціації діячів естрадного мистецтва України, композитор та виконавець ліричних пісень Леонід Нечипорук також виконав пісні на вірші О. Балабка.

Олександр Васильович подарував Бібліотеці останні видання своїх книжок та провів вікторину із слухачами на знання творів Миколи Гоголя. Переможниця вікторини отримала у подарунок від автора його книгу.

Під час зустрічі презентовані книжки:

«Київ, Іринінська, Лифарям…» Повість за листами митця» – розповідь про постать видатного танцівника та хореографа ХХ століття, киянина Сержа Лифаря, що написана на основі матеріалів з архіву митця у Києві та зібраних у різних країнах Європи. В цій книжці вперше досліджені та оприлюднені листівки, знімки, інші документи.  

«Микола Гоголь. Між пеклом і раєм: повість». Серія «Україна сакральна», де постає Микола Гоголь, близький усім, – комічний і трагічний, парадоксальний і містичний. Автор запрошує пройти «…життєвими стежками письменника від його університетів, Ніжина, Петербурга, Риму до вогню у каміні московського дому на Никитському бульварі, де за кілька днів до смерті Гоголь спалить другий том «Мертвих душ».

«Олександр Вертинський, нащадок Гоголя. Шляхами митця. Роман-есе у трьох книгах» – часом суперечливі мемуари поета і співака Олександра Вертинського, спогади про нього. Задум письменника під час довготривалої та широкоформатної подорожі-оповіді Києвом і Черкащиною, до Стамбула, Парижа і Шанхаю занурює або повертає в український контекст не лише головного героя, а й відомі творчі постаті того часу. На читача очікує чимало несподіванок, як от переплетення генеалогічного дерева Вертинського і Гоголя.

Присутні високо оцінили програму заходу та забажали наступних зустрічей з виступаючими.

У заході взяли участь: члени Спілки жінок м. Києва на чолі з головою Лідією Москаленко, представники Територіального центру Дніпровського району, користувачі Бібліотеки.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Т. Скирда

 

Фото: провідного бібліотекаря

відділу обслуговування користувачів Н. Опенько