П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

image

    До Всесвітнього дня соціальної справедливості

 

Всесвітній день соціальної справедливості (World Day of Social Justice) – міжнародний день, що відзначається ООН, починаючи з 2009 року.

День соціальної справедливості, відповідно до Указу Президента України від 4 листопада 2011 року № 1021/2011, відзначається щороку 20 лютого – у Всесвітній день соціальної справедливості.

10 червня 2008 року Міжнародна організація праці (МОП) прийняла Декларацію про соціальну справедливість з метою справедливої глобалізації. В Декларації МОП робиться наголос на гарантії досягнення справедливих результатів для всіх шляхом забезпечення зайнятості, соціального захисту, соціального діалогу та їх основоположних принципів і прав. Декларація є компасом, що вказує шлях забезпечення справедливої глобалізації, заснованої на принципах гідної праці; крім того, ця Декларація є  практичним засобом забезпечення прискореного прогресу з точки зору виконання Програми гідної праці на рівні країн. Програма гідної праці МОП для України на 2016-2019 роки в розділі «Соціальний захист» «… вимагає від Уряду України досягнення таких цілей, як посилення рівня соціального захисту та модернізація систем соціального захисту щодо якості, доступності та фінансової стабільності».

Боротьба Федерації професійних спілок України на національному рівні та на рівні підприємств і організацій за утвердження безпосередньої економічної демократії, захист соціальних і матеріальних інтересів своїх членів – головний напрям роботи профспілок. Саме тому Федерація професійних спілок України звернулася до Президента України з пропозицією запровадити в Україні щорічне відзначення Всесвітнього Дня соціальної справедливості.

Відзначення з 2012 року на державному рівні Всесвітнього Дня соціальної справедливості сприяє приверненню уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання, громадських організацій на вирішення питань соціальної справедливості та необхідності спільної побудови в Україні суспільства соціальної справедливості та активного впровадження в життя політики і стратегії, спрямованих на її забезпечення. Соціальна справедливість є загальновизнаною цінністю сучасного суспільства, що закріплена в документах світової спільноти, та є запорукою стабільності і благополуччя для широких верств. 

До Всесвітнього дня соціальної справедливості в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову  виставку. В експозиції представлені наукові, науково-популярні та довідкові видання, де розглядаються питання соціального захисту, гендерної рівності, подолання бідності та шляхи побудови в Україні суспільства соціальної справедливості.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

image

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 20 лютого – 12 березня 2018 р.

 

Інформацію підготувала  бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т.