Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 90-річчя від часу створення 

Національної кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка 

 

imageУ березні 2018 року минає 90 років з часу створення найбільшого осередку вітчизняної кінематографії – Національної кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка. 

Свою роботу кіностудія розпочала як Київська кінофабрика Всеукраїнського фотокіноуправління (ВУФКУ) у 1928 році, коли поруч з недобудованим головним павільйоном почались зйомки першого фільму. Ним став «Ванька і Месник» Акселя Лундіна. Цього ж року було знято дві короткометражні художньо-документальні стрічки – «Ясла» Михайла Кауфмана і «Одинадцятий» Дзиги Вертова.

Історія створення кіностудії починається ще у 1925 році, коли Всеукраїнським фотокіноуправлінням (ВУФКУ) було оголошено конкурс на проект кінофабрики. З 20 робіт обрали проект Валеріяна Рикова, в розробці якого брали участь студенти старших курсів архітектурного факультету Київського художнього інституту.

image

12 лютого 1926 р. постановою Київського окружного виконавчого комітету в районі Шулявки було відведено земельну ділянку, а у березні 1927 р. розпочалось будівництво найбільшої в СРСР кінофабрики. 

Кінофабрика створювалась як комплекс споруд: з великим головним знімальним павільйоном, електростанцією, водонапірною вежею, майстернями та житловим будинком для працівників студії. Будівництво велось за німецьким зразком на 30-гектарному вигоні, де можна було одночасно знімати 24 ігрових та 12 культурфільмів при силі 13 тисяч ампер постійного й 6 тисяч змінного струму.

imageУ 1929 р. було вже знято 10 фільмів, а в 1930 р. вийшов перший  звуковий документальний кінофільм «Симфонія Донбасу» Д. Вертова. З    кінострічки «Сорочинський ярмарок», яка була створена у 1939 році, в  Україні з’явилось кольорове кіно. Саме 1939 року кіностудія була перейменована у «Київську кінофабрику «Українфільм»».

У 1957 році їй було присвоєно ім’я Олександра Довженка.

Від 1993 року – має сучасну назву.

Впродовж десятиріч на кіностудії було знято близько тисячі фільмів, серед яких справжні шедеври, що й до сьогодні складають золотий фонд не тільки вітчизняного, а й світового кінематографу.

Найяскравішими є такі фільми, як «Земля», «Тіні забутих предків», «Білий птах з чорною ознакою», «В бій ідуть тільки «старики»», «Королева бензоколонки», «За двома зайцями» та ін. Багато з них стали призерами престижних міжнародних кінофестивалів. Зокрема, «Земля» О. Довженка – у номінації художнього кіно і «Людина з кіноапаратом» Дзиги Вертова – у номінації документального кіно, увійшли до скарбниці світового кіномистецтва, ставши кращими фільмами усіх часів і народів. Вищу нагороду Американської асоціації кінокритиків і премію газети «Daily News» – за кращий іноземний фільм, що демонструвався у США у 1944 році, отримав фільм «Райдуга» Марка Донського.

У різні роки на кіностудії працювали відомі режисери - О. Довженко, Д. Вертов, І. Кавалерідзе, І. Савченко, Л. Луков, В. Івченко, І. Пир'єв, М. Донськой, М. Екк, Г. Кохан, Т. Левчук, С. Параджанов, В. Денисенко, Л. Осика, Л. Биков, Ю. Іллєнко, Р. Балаян та ін.; сценаристи – М. Бажан, І. Драч, С. Лазурін, Є. Онопрієнко, О. Сацький, В. Сичевський, О. Корнійчук, Г. Брасюк, В. Охріменко, Ю. Яновський; кінооператори – Д. Демуцький, Ю. Єкельчик, М.

image

 Топчій, О. Панкратьєв, І. Шеккер; художники – С. Конончук, Г. Нестеровська.

У фільмах, створених на кіностудії, знімались видатні актори театру і кіно: Б. Андрєєв, Г. Юра, С. Бондарчук, А. Бучма, Н. Ужвій, М. Гринько, А. Демідова, І. Замичковський, М. Крушельницький, В. Марецька, Д. Мільтенко, М. Криницина, Н. Наум, І. Переверзєв, Є. Самойлов, І. Миколайчук, Б. Брондуков, В. Талашко, К. Степанков, Б. Ступка, та ін.

На сьогодні Національна кіностудія художніх фільмів імені О. Довженка – це сучасне кінопідприємство, яке укомплектоване сучасною вітчизняною та імпортною технікою, що дозволяє виробляти кінопродукцію будь-яких жанрів різної постановчої складності.

На кіностудії працюють понад 300 режисерів, операторів, художників, художників-декораторів, художників-гримерів, звукооператорів високої професійної кваліфікації.

Територія кіностудії займає площу більш ніж 13,5 га. Тут розташовані шість знімальних павільйонів, створені всі умови для повноцінної роботи над кіно- і телепроектами. Павільйон площею понад 2 тис. кв. м. є одним з найбільших у Європі. При кіностудії працює Музей національної кіностудії художніх фільмів ім. О. Довженка, функціонує Театр кіноактора, в штаті якого близько 90 акторів різного віку.

Окрасою території кіностудії є невеличке природне озеро і славнозвісний Довженківський сад, що займає понад один гектар площі.

З нагоди 90-річчя від часу створення Національної кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка в НБУ ім. Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Сторінки представлених видань розкривають найважливіші етапи становлення кіностудії, розповідають про видатних кіномитців, які творили її легендарну історію від часу створення до сьогодення.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 12 лютого - 1 березня 2018 р.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності Сливка О. В.