Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Кіновечір до 80-річчя від дня народження

Василя Стуса

 

image

20 лютого 2018 року в Кіномистецькій вітальні Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого відбувся кіновечір, присвячений поету Василю Стусу, якому 6 січня виповнилось би 80 років. від дня народження.

Талановитий поет, перекладач, літературознавець Василь Стус в історію вітчизняної культури увійшов як один з найяскравіших представників культурного руху шістдесятництва. Його ім’я стало символом незламності духу, національної самосвідомості і людської гідності.

За літературну діяльність та критику тогочасного режиму Василя Стуса двічі ув'язнювали, його твори знищувались, він декілька разів оголошував голодування.

У січні 1972 року Стуса заарештували вперше. Сподівання, що «за літературу» не судитимуть – не збулось. Йому інкримінували 14 віршів та 10 літературознавчих статей. Одну з них – «Феномен доби», присвячену тріумфу й трагедії співця української революції Павла Тичини – в суді переклали як «Феномен суток». Стаття й сьогодні сприймається як пророцтво...

На вшанування пам’яті поета зібрались викладачі та студенти навчальних закладів, бібліотечна спільнота Києва, представники мас-медіа.

Під час заходу відбувся перегляд документального фільму «Василь Стус. Феномен суток» (2014), який висвітлює віхи життя поета, містить розповіді й спогади його однодумців - колишніх політв’язнів радянської системи: Л. Лук’яненка, В. Овсієнка, С. Глузмана.

Дитячими спогадами і баченням постаті Василя Стуса у контексті неподільності творчості й долі поета з гостями Кіномистецької вітальні поділився його син, письменник, літературознавець, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Дмитро Стус, який присвятив дослідженню творчості батька понад 20 років.

Творчий образ Василя Стуса доповнив виступ артиста Національної філармонії України Олександра Рудька. У його виконанні проникливо прозвучали твори легендарного поета .

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності Сливка О. В.