Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«До 100-річчя бою під Крутами»

  

…народ, творячи з якоїсь події легенду – а Крути без сумніву, є й будуть однією з найвеличніших легенд нашої нації, — знає, що він робить. Народна мудрість і національний геній – це найвища земна справедливість – творячи свої легенди і міти, себто підносячи дану історичну подію до височини надісториччя, ніколи — щодо вибору тієї події — не помиляються. Не помилилися вони й у випадку Крут.

 

                                                     Є. Маланюк

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image

В Україні щорічно 29 січня відзначається День пам’яті героїв Крут. 

29 січня 1918 року  біля залізничної станції Крути,  за 130 км від Києва,  відбувся бій,  що став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність. Бій між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків, тривав 5 годин.  

За сучасними підрахунками втрати українських військ під Крутами оцінюють у 70–100 загиблих. Серед них – 37–39 вбитих у бою та розстріляних студентів i гімназистів.

Нерівний бій під Крутами  на декілька днів віддалив захоплення Києва. Затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

19 березня 1918 року  за рішенням Центральної  Ради полеглих в бою під Крутами  студентів урочисто перепоховали  на Аскольдовій могилі в Києві. На траурній церемонії виступив Михайло Грушевський, який назвав вчинок київської  молоді героїчним.

Трагічна загибель студентського куреня під  Крутами стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну.  

Заходи на вшанування крутян завжди були невід'ємним атрибутом громадського життя закордонних українців, особливо молоді.

У радянські часи  про подвиг молоді було забуто на більш ніж 70 років,  історія крутянського бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками. 

В Україні вшанування пам`яті героїв Крут розпочалися лише напередодні проголошення її незалежності. 29 січня 1991 року з ініціативи Народного руху України та інших національно-демократичних організацій в Крутах було встановлено хрест та відбувся перший невеличкий  громадський мітинг.

На державному рівні вшановувати пам'ять героїв Крут почали в Україні лише з 2004 року. У багатьох містах України встановлено пам'ятні знаки, проводяться  культурно-просвітницькі заходи. На початку 2012 року на Аскольдовій могилі було встановлено пам'ятник героям.

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого організувала книжкову виставку «До 100-річчя бою під Крутами»  та засідання круглого столу «Бій за майбутнє України».

Документи книжкової експозиції відображають трагічні сторінки історії України початку ХХ століття, розповідають про молодих героїв, що в січні 1918 року полягли біля залізничної станції Крути.

Історичні матеріали, свідчення та спогади нечисленних учасників бою, яким вдалося вижити, та  статті розкривають хід та причини трагедії.

Публікації, монографії, матеріали наукових конференцій дають історичну оцінку, спростовують найбільш поширені стереотипи щодо фальсифікації бою під Крутами.

Прозові та поетичні твори, представлені на виставці, яскраво доповнюють уяву про героїчний подвиг української молоді 29 січня 1918 року.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 26 січня – 12 лютого 2018 р.

 

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності 

Кудря Л. М.