Вівторок, 23 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня Соборності України

 

image

День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві. Акт Злуки став уособленням мрії українського народу про соборну національну державу та  етнічну єдність.

22 січня 1919 року ідея соборності українських земель набула державного статусу. Акт Соборності надав завершеної форми image самостійній українській державі, сприяв подоланню залишків ідей федералізму в ментальності національної політичної еліти. 

Сьогодні, після початку неоголошеної війни Росії проти України, проблема соборності України, на жаль, є не менш актуальною. Тож, 22 січня, в День Соборності України буде доречно згадати, як було досягнуто єдності у 1919 році.

З нагоди свята, згідно з Указом Президента України Про День Соборності України  Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого підготувала книжкову-ілюстративну  виставку До Дня Соборності України.

В експозиції представлені видання, які висвітлюють сторінки української історії, національно-визвольних процесів початку ХХ століття, видання про відомих громадських, політичних і військових діячів, а також складні політичні процеси, які відбувалися на теренах нашої держави під час боротьби українського народу за єдність і незалежність.

На виставці представлено документи із фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань  радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою: 

 вул. Набережно-Хрещатицька, 1; загальний читальний зал.

Термін експонування: 22 січня – 12 лютого 2018 р.

 

Інформацію підготовлено відділом соціокультурної

діяльності спільно з відділом читальний залів