П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу «Бібліотека і Місто»

 

Презентація книги

Аркадія Третьякова «Купцы города Киева»

 ( Київ : Сучасний письменник, 2017)

 

 

image

24 січня 2018 року на черговому засіданні клубу  «Бібліотека і Місто» Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація нової книги києвознавця Аркадія Третьякова «Купцы города Киева» (російською мовою). Довідкове видання побачило світ у  видавництві «Сучасний письменник» у 2017 році і було приурочено до 135-річчя будівлі клубу Купецького зібрання.

Історія купецтва – це історія торгівлі, підприємництва, містобудування, розвитку транспорту, організації виробництва, формування ринку збуту, створення нових видів продукції. Це історії людей, які своїм трудом і завзятістю домагалися нових соціальних статусів, спряли розвитку і процвітанню всіх сфер господарської і культурної діяльності міста.

Серед них було чимало видатних банкірів, власників страхових агенцій. Багато з них розпочинали свій бізнес зі звичайної роздрібної торгівлі, а з часом ставали респектабельними буржуа, які піклувалися про міську інфраструктуру, будували будинки і дороги, громадські установи (міські думи, театри, банки, музеї, лікарні тощо). Іноді вихідці з купецтва навіть ставали визначними художниками, архітекторами, інженерами, артистами й режисерами.

Книгу починає вступна  аналітична стаття «Київські купці в історії та культурі міста ХІХ – початку ХХ століття» доктора історичних наук Ігоря Гирича. Наприкінці видання розміщено перелік перейменувань вулиць і площ, які зустрічаються в тексті.

До книги увійшли 3745 статей – короткі відомості про київських купців за період з 1836 по 1917 рік. Джерелом, в першу чергу, послужили пошуки в архіві міста. Видання містить понад 600 ілюстрацій: фото- та художні портрети представників купецьких родів, зразки рекламок фірм, світлини із зображенням надгробків поховань, які до нашого часу збереглися на старих кладовищах.

Під час презентації слова подяки пролунали на адресу Сергія Костянчука, президента Київської фундації культури, за фінансової підтримки якої було здійснене видання.

Грунтовний виклад матеріалу Аркадієм Третьяковим, що супроводжувався  документальним відеорядом, доповнили також повідомлення спадкоємиці купця Вячеслава Дитриха  Надії Дитрих та студентів-практикантів Національного університету культури і мистецтв про одного із засновників Київської російської публічної бібліотеки (нині НБУ ім. Ярослава Мудрого) Василя Барщевського, київських цукрозаводчиків Бродських (у колишньому елеваторі Лазаря Бродського сьогодні розташовано книгосховище бібліотеки) та купців Балабух, що спеціалізувалися на виробництві «сухого варення» (два родинні будинки збереглися на вул. Сагайдачного дотепер).

Завершилася презентація автограф-сесією.

 

Інформацію підготувала

 завідувач відділу соціокультурної діяльності Погонець О. Д.