П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

День Перемоги у Великій Вітчизняній війні

(1941–1945 рр.)


image

«Поранена земля, поранена Європа й увесь здиблений світ, затаївши подих, прислухались тоді до найдивнішої симфонії – до салюту перемоги життя над смертю!

Волелюбністю і мужністю, гнівом і несхитністю здобув перемогу радянський воїн, радянський народ!

Вдячне людство ніколи не забуде нашого подвигу, наших страждань, і втрат, і звитяги! Уже легендами стали діяння наших солдатів і партизанів, що увійшли у віки і безсмертя, уже в музеях і на площах Європи стоять наші горді Воїни, що своїми серцями закривали амбразури дотів і рятували життя народів і цивілізацію світу!

Правда, ще є ділки від політики і бізнесу, які хотіли б применшити наш подвиг, але тим гірше для них…»

Михайло Стельмах


9 травня 1945 року назавжди ввійшло в історію як День Перемоги у найбільшій і найкривавішій війні на нашій планеті.

8 травня 1945 року о 22 год. 43 хв за місцевим часом (у Москві на той час вже наступило 9 травня) у передмісті Берліна Карлсхорсті почалася церемонія підписання Пакту про військову капітуляцію Німеччини, що знаходилась у стані війни з 54 країнами світу. Нейтральні Швейцарія, Іспанія, Португалія, Швеція, Ірландія, Афганістан і Чилі прийняли рішення про вислання нацистських дипломатів. Німецький Рейх, про заснування якого було проголошено в 1871 р. у залі Дзеркал у Версалі, припинив своє існування.

Для українців, як і для всіх інших народів, об'єднаних тоді в СРСР, Велика Вітчизняна війна була боротьбою за право на вільне життя, за свою землю, за гідне майбутнє. Це була визвольна, священна війна проти жорстокого ворога, який виношував плани перетворити на рабів слов'ян та інші народи, віднесені нацистами до так званої "нижчої" раси. Відповідно до плану «Барбаросса» 80% населення західних земель України підлягали знищенню, а решта – мали виконувати рабську працю.

Територія України стала ареною найзапеклішого збройного протистояння двох могутніх держав. Буквально кожен клаптик її землі був переораний бомбами, снарядами, перекопаний солдатськими лопатами, рясно политий кров'ю. Тут відбувалися найжорстокіші битви, загинуло чи не найбільше бійців та командирів Червоної армії.

На відзнаку Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні в Національній парламентській бібліотеці України підготовлено книжкову виставку, присвячену цій легендарній події.

На виставці представлені довідкові, публіцистичні й науково-популярні видання, які містять багато фотодокументів, розкривають правдиву історію про ратний і трудовий подвиг народу під час Великої Вітчизняної війни і надають можливість усвідомити – якби не було спільної Перемоги над фашизмом, не було б не лише України як суверенної держави, а й української нації.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки або традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 7–21 травня 2013 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД