Середа, 8 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Клуб «Бібліотека і Місто»

Презентація соціального проекту «Київ читає»

 

image

8 грудня 2017 року в  Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого  відбулася презентація соціального проекту «Київ читає» (організатор: Департамент суспільних комунікацій Київської міської державної  адміністрації) та відеоролика «Київ читає» (кіностудія «ВІАТЕЛ»). 

Заступник начальника Департаменту суспільних комунікацій КМДА Тетяна Гузенко розповіла, що   ідея проекту «Київ читає» виникла у зв’язку із засміченням Інтернет-мережі постами з помилками та відсутністю інтересу молоді до книжок. Місія організаторів полягала в тому, щоби показати – книги не менш цікаві, ніж стрічки соціальних мереж, а  головне завдання  проекту – заохотити сучасних молодих людей до активного спілкування з книгою, довести, що читати книгу знову стає престижним та елітним захопленням. Це світова тенденція, де Київ має виступати на рівних.          

В обговоренні проекту взяли участь видавець, доцент кафедри видавничої справи Київського університету імені Бориса Грінченка Олена Осмоловська та студенти університету Божена Дарчук і Анна Бровченко, які представили тематичну роботу «Київ – Всесвітня книжкова столиця 2020».

Директор студії «ВІАТЕЛ» Галина Криворчук презентувала соціальний відеоролик «Київ читає», створений командою студії  – фактично силами випускників і студентів Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого (майстерня Василя Вітра). У своєму виступі вона окреслила мету і завдання відеоролика:

– мотивувати глядачів до читання книг, що є невід’ємною ознакою сучасного мешканця європейської столиці;

– формувати громадську думку про важливість читання для реалізації своїх планів, мрій, креативного мислення, саморозвитку;

– популяризувати українську мову та процес читання;

– формувати патріотичні та державотворчі цінності;

– популяризувати столицю України як сучасне європейське місто, де люблять читати.

Режисер ролика Арсеній Бортник ознайомив присутніх з роботою знімальної групи, запропонувавши переглянути короткий backstage.

Одним із учасників проекту «Київ читає» є видавництво «Горобець». Його директор  Ганна Горобець познайомила присутніх з програмою перевидання низки рукописів, які були написані на теренах України в XI-XIV ст., а з часом опинилися в престижних бібліотеках і музеях Європи. Фахівці видавництва повертають шедеври української рукописної книги у вигляді факсимільних копій  до сучасного читача України. На засіданні клубу в дар НБУ ім. Ярослава Мудрого в особі заступника генерального директора Бібліотеки Галини Кириченко  Ганна Горобець передала факсимиле рукопису Холмського Євангелія ХІІІ століття (2015 р.).

На підтвердження активної позиції студії «ВІАТЕЛ»  та студентів і випускників Інституту екранних мистецтв КНУТКТ ім. І. К. Карпенка-Карого у реалізації проекту «Київ читає» до його презентації було підготовлено програму короткометражних фільмів, створених як екранізації літературних творів українських класиків і сучасних письменників України. Ці фільми за творами Марії Матіос «Солодка Даруся», Руслана Горового «20 гривень» та Осипа Маковея «Як Шевченко шукав роботи» представили молоді кінорежисери – Олександра Степашко, Іванна Адамчук та Арсеній Бортник.

 

Інформацію підготувала

 завідувач відділу соціокультурної діяльності Погонець О. Д.