П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Клуб «Бібліотека і Місто»

 

Музично-поетичний вечір «Мозаїка»

кінорежисера Ольги Самолевської

 

image

12 грудня 2017 року  у рамках клубу «Бібліотека і Місто» Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого відбувся музично-поетичний   вечір «Мозаїка» кінорежисера Ольги Самолевської. 

Ольга Самолевська – член Національної Спілки кінематографістів України, Національної спілки письменників України, автор поетичної збірки «Времена». Лауреат міжнародних та вітчизняних кінофестивалів, Всеукраїнського конкурсу «Коронація слова», мистецької премії «КИЇВ» ім. І. Миколайчука, Міжнародної премії ім. В. Василенка, Міжнародної премії ім. Арсенія та Андрія Тарковських. Лауреат та дипломант Всеукраїнських поетичних конкурсів. Фільмографія кінорежисера та кіносценариста Ольги Самолевської нараховує 16 кінострічок, кожна з яких є подією у вітчизняному мистецькому житті, а також з успіхом представляє Україну на міжнародному просторі.

Вечір Ольга Самолевська розпочала згадкою про українського мистецтвознавця, археолога, музеєзнавця Миколу Омеляновича Макаренка, який вчинив справжній духовний подвиг, відмовившись поставити свій підпис під ганебним актом про руйнацію Михайлівського Золотоверхого собору і якому цього року виповнилося 140 років від дня народження.

За програмою вечора  його учасники познайомилися з  віночком короткометражних кіноепізодів з фільмів: «Пам’яті загиблих споруд», «Чи повернеться Лікар?», «Я себе запитую», «Катерина Білокур. Послання», «Вічне Небо»,  «Земляни», «ХХ–ХХІ», «Час недитячий»; відеоартів «Освідчення» та на теми  творчості Д. Хармса, Б. Окуджави, Є. Рязанова; з екранізацією пісень Олени Камбурової; віршами Ольги Самолевської у виконанні авторки,  народного артиста України Олега   Комарова та хормейстера Любові Ахтирської.

Присутні вітали Ольгу Юзефівну – не тільки як надзвичайно талановитого,  з почуттям глибокого патріотизму кінорежисера і поета, але і як представника чудової київської родини, члени якої у кількох поколіннях по-справжньому віддані рідному місту. На вечорі шанобливо згадували батька Йосипа Яковича Самолевського – науковця, кандидата сільськогосподарських наук, автора книг про сорти української пшениці, маму Анастасію Антонівну Рихальську, лікаря, учасника Другої світової війни.

Музично-поетичний вечір «Мозаїка» Ольги Самолевської, видався напрочуд теплим і засвідчив щиру любов її шанувальників.

На знак пошани визнаному кінорежисеру і поету Ользі Самолевській було вручено пам’ятну монету, випущену до 150-річчя Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого у 2016 році.

 

Інформацію підготувала

 завідувач відділу соціокультурної діяльності Погонець О. Д.