Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом

 

image

Всесвітній день боротьби зі СНІДом – міжнародний день ООН, що відзначається 1 грудня. Вперше був проголошений Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 1988 році. Це було пов’язано з тим, що синдром набутого імунодефіциту (СНІД) набув масштабів пандемії.

У цей день в усьому світі за участю державних, громадських, медичних організацій відбуваються просвітницькі акції та діагностичні заходи, символом яких з 1991 року є Червона стрічка, вигадана художником Франком Муром.

Метою Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом є підвищення глобальної обізнаності про епідемію, спричиненою поширенням ВІЛ-інфекції, а також вшанування пам’яті постраждалих від цього захворювання.

Щороку Міжнародний організаційний комітет обирає тему і девіз Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. Темою 2017 року визначено «право на здоров’я», що означає право кожної людини на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров'я, закріплене в Міжнародному пакті про економічні, соціальні і культурні права 1966 року.

Уперше захворювання на СНІД було виявлено в 1980 році у Нью-Йорку і Каліфорнії. За декілька років поширення СНІДу набуло характеру всесвітньої епідемії, яка охопила населення практично усіх країн.

В Україні епідемія ВІЛ-інфекції розпочалася у 1995 році, коли вірус імунодефіциту людини потрапив у середовище споживачів ін’єкційних наркотиків (СІН). До цього часу (1987–1994 рр.) в країні реєструвалися поодинокі випадки інфікування.

За даними МОЗ на сьогодні в Україні зафіксовано близько 230 тис. випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію і тільки 130 тисяч осіб перебувають на обліку. Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами є Дніпропетровська, Київська, Миколаївська, Одеська області, а також Київ.

Досвід країн, що успішно протидіють епідемії ВІЛ/СНІД впродовж трьох десятиліть історії захворювання, виявив позитивні стратегії, які базуються на мобілізації громадськості. За останні роки і в Україні відбулися значні зміни в розумінні ролі неурядових організацій у профілактичній роботі, насамперед безпосередньо в групах ризику. Значних успіхів досягнуто у справі об’єднання людей із ВІЛ/СНІД. Створена і активно функціонує Всеукраїнська мережа людей, що живуть із ВІЛ/СНІД, яка стала в Україні повноправним партнером державних інституцій у справі боротьби з ВІЛ/СНІД, активним помічником в організації догляду і підтримки хворих на ВІЛ-інфекцію людей. Консолідація зусиль держави і громадянського суспільства стала запорукою успіху у подоланні епідемії.

З метою відзначення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку відповідного тематичного спрямування. Представлені видання розповідають про історію виникнення ВІЛ/СНІДу, шляхи його поширення, інформують про заходи профілактики щодо запобігання інфекції, аналізують шляхи вдосконалення інституційного забезпечення державно-громадської співпраці у сфері протидії поширенню ВІЛ/СНІДу в Україні.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань з даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою: вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 1-26 грудня 2017 р.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар відділу СКД

Сливка О. В.