П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«День Чорнобильської трагедії»

 

image

 

«Тепер тут зона, а була земля...

Тут був чорнозем, а тепер – Чорнобиль»

О. Пахльовська

 

 26 квітня 1986 року сталася аварія на Чорнобильській атомній станції. Це була найбільша екологічна катастрофа XX століття, наслідки якої торкнулися мільйонів людей.

Вибух, що зруйнував корпус ядерного реактора 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС і пожежа, яка тривала 10 днів, призвели до значного викиду радіоактивних матеріалів у навколишнє середовище. Вибух був настільки потужним, що забруднення розповсюдилося на значні ділянки території Радянського Союзу, які наразі входять до складу Білорусі, України та Росії.

Унаслідок аварії на ЧАЕС постраждали мільйони мешканців України, а загальна площа радіаційного забруднення нашої країни склала 50 тисяч квадратних кілометрів.

Викликана цим вибухом масштабна катастрофа охопила різні сфери: екологію, медицину, політику, демографію, культуру.

Починаючи з перших днів ліквідації аварії, значні зусилля були спрямовані на вивчення рівнів радіоактивного забруднення навколишнього середовища. Була сформована система радіаційного моніторингу, що налічує сотні лабораторій та постів радіологічного контролю, яка до сьогодні здійснює регулярну оцінку поточного радіаційного стану забруднених територій та контроль забруднення продукції, що отримується тут.

У вересні 2003 року на саміті СНД Президент України Леонід Кучма запропонував країнам-учасницям Співдружності оголосити 26 квітня Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф. Рада глав держав СНД підтримала цю пропозицію.

На глобальному рівні радіологічні наслідки аварії на Чорнобильській АЕС були розглянуті Чорнобильським форумом ООН. У 2005 р. Генеральна Асамблея ООН на Форумі з оцінки наслідків аварії ухвалила необхідні дії на майбутнє. З того часу висновки Форуму є науковою основою програм участі ООН у подоланні наслідків Чорнобильської аварії.

На відзнаку 27-ї річниці з Дня Чорнобильської трагедії в Національній парламентській бібліотеці України підготовлено книжкову виставку.

Експозицію виставки складають різножанрові документи, які містять інформацію про катастрофу, яка була спричинена аварією на Чорнобильській АЕС. Серед них – спогади, свідчення очевидців й учасників ліквідації аварії, а також документи, матеріали яких містять аналіз причин, огляд медичних, екологічних, демографічних, біологічних наслідків катастрофи, що вразила Україну у квітні 1986 року.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 24 квітня – 13 травня 2013 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД