Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

До Дня української писемності та мови

 

«Мова вдосконалює серце

і розум народу, розвиває їх.»

Олесь Гончар

 

image

День української писемності та мови  відзначається з 1997 року. Свято спрямоване на підтримку рідної мови, її вивчення, розвиток, популяризацію та водночас демонстрацію її багатства і краси.     

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого з цієї нагоди організувала книжкову виставку «До Дня української писемності та мови». В експозиції представлено видання, що розкривають  роль української мови в консолідації українського суспільства,  знайомлять з науковими працями  щодо походження і розвитку української мови, допомагають  читачам дотримуватись культури української мови.

Розділ «Мова єднання нації» презентує документи з актуальних питань розвитку та функціонування української  мови як державної. Наукові праці відомих істориків та

image

мовознавців  висвітлюють різні погляди на походження сучасної української мови як продукту тривалого історичного розвитку народу. В запропонованих виданнях розглядаються питання фонетики, правопису та стилістики сучасної української літературної мови згідно з останніми змінами українського правопису. Статті та публікації з періодичних видань характеризують мовну ситуацію в Україні.

У розділі «Словники України»   представлено сучасні словники, які демонструють  багатство і різноманіття української мови,   допомагають правильно писати та вимовляти слова,  сприяють інтелектуальному розвитку людини та її культурному рівню, серед них: «Великий тлумачний словник сучасної української мови» (2001 р.) – близько 170 тис. слів, «Великий зведений орфографічний словник сучасної української лексики» (2008 р.) – 253000 слів, «Словник синонімів української мови» в  2 томах (1999 р.) – близько 9200 синонімічних рядів та  інші.

Невичерпним джерелом наснаги, прикладом живої народної мови у всі часи в Україні була  усна народна творчість. Народну мову та говірки завжди високо цінували та вміло використовували  письменники. Кращі зразки цього жанру (народні пісні та думи, казки, приказки та прислів`я, говірки) презентує  розділ «Життя духовного основа».

На виставці представлені документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх,

загальний читальний зал 1

7 – 16 листопада  2017 р.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Л. Кудря