П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

20−21 вересня 2017 р. у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся семінар для бібліографів «Основні напрями бібліографічної роботи: теорія і практика». Це вже друга зустріч бібліографів-практиків з 46-и   бібліотек України. У заході брали участь представники національних бібліотек, книгозбірень загальнодержавного значення та бібліотек-методичних центрів, чотирнадцяти обласних універсальних  наукових бібліотек, публічних міських бібліотек та бібліотек наукових установ і вищих навчальних закладів. Також слухачами семінару були студенти КНУКІМу та Київського університету ім. Б. Грінченка.

Вступним словом розпочала роботу семінару генеральний директор НБУ імені Ярослава Мудрого Т. І. Вилегжаніна. З доповіддю «Науково-бібліографічна діяльність бібліотек: основні тенденції і напрями» виступила завідувач науково-бібліографічного відділу В. О. Кононенко, яка узагальнила досвід роботи бібліотек України по підготовці бібліографічних видань. Далі мова йшла про основні напрями бібліографічної роботи, спрямованої на задоволення потреб користувачів у бібліографічній інформації. Завдяки змістовним виступам колег з НБУВ, НІБ України, ДБУ для юнацтва, ХДНБ, Запорізької, Херсонської, Хмельницької ОУНБ та інших бібліотек було всебічно представлено діяльність книгозбірень України по інформаційно-бібліографічному забезпеченню науки, техніки, освіти і культури, вільного розвитку особистості. Розглядалися питання використання електронних технологій, соціальних мереж у популяризації бібліографічних видань, зокрема заступник директора Л. М. Власенко Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського представила досвід з е-обслуговування користувачів.

 Представники Дніпропетровської ОУНБ імені Первоучителів слов’янських Кирила і Мефодія – головний бібліограф В. А. Піскун та завідувач краєзнавчого відділу М. В. Шилкіна – у своїх виступах розповіли про підготовку краєзнавчих видань, календарів знаменних дат та їх популяризацію в мережі Інтернет.

Учасники семінару ознайомилися з напрацюваннями бібліотек різних форм власності щодо ефективного використання традиційних та електронних ресурсів для задоволення потреб користувачів, їхніх найвибагливіших запитів в Україні та за кордоном.

З особливою увагою було прослухано консультацію «Бібліографічний опис багатотомних і серіальних видань (ДСТУ ГОСТ 7.1:2006)» О. М. Устіннікової, завідувача відділу ДНУ «Книжкова палата України імені Івана Федорова». Не менше зацікавлення викликала консультація головного бібліотекаря редакційно-видавничого відділу НБУ імені Ярослава Мудрого Н. Я. Маслової «Видавниче оформлення бібліографічних видань (основні вимоги стандартів).

Досить пізнавальним був «лікбез» для бібліографів «Основні наукометричні інструменти та метрики», підготовлений доцентом кафедри соціальних комунікацій та інформаційних наук КНУКіМ С. А. Назаровцем.

Організатори заходу презентували книжкову виставку «Інновації та традиції в бібліографічному середовищі». Учасники семінару з регіонів привезли з собою книжкові подарунки для поповнення фонду НБУ імені Ярослава Мудрого. Із цих видань було організовано імпровізовану виставку, яка відображає видавничу діяльність ОУНБ України за 2015−2017 рр.