Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня захисника України

 

imageПрезидент України Петро Порошенко з метою вшанування мужності та героїзму захисників територіальної цілісності та незалежності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприянню дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості підписав Указ №806/2014, яким в Україні встановлено свято – День захисника України. Його відзначають щорічно 14 жовтня (цим же актом скасовано Указ Президента України від 23 лютого 1999 р. № 202).

image14 жовтня є особливим днем для українців. Цього дня відзначають День Покрови Пресвятої Богородиці – старовинне християнське свято, встановлене на честь явлення Пресвятої Богородиці. Свято Покрови було також найбільш значущим для козаків. Цього дня у них відбувалися вибори нового отамана. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею.

Сьогодні День захисника України має значно ширший контекст, аніж привітання чинних військовослужбовців. Це також і день пам’яті та пошани всіх, хто упродовж століть боровся за свою Українську землю та відстоював суверенітет України після здобуття нею незалежності.  2014-й рік довів – справа захисту української незалежності згуртувала і кадрових військових, і добровольців, і волонтерів, а тому коло тих, кого ми вшановуємо як захисників України, включає їх усіх.

До Дня захисника України в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого було підготовлено книжково-ілюстративні виставки, присвячені цьому дню.  Експозиція вміщує літературу, що розповідає про історію козацтва, історію українського війська, військові традиції і сучасність у Збройних Силах України, про службу за контрактом та основи військово-патріотичного виховання української молоді.

На виставках представлені документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 image           image 

 

Виставка експонується за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх.

Термін експонування: 12 – 30 жовтня 2017 р.

 

image

Виставка експонується за адресою: вул. Михайла Грушевського, 1,

2 поверх, загальний читальний зал №1.

Термін експонування: 10 – 20 жовтня 2017 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД