Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До 145-річчя від дня народження С. А. Крушельницької (1872–1952), української оперної співачки, педагога, заслуженого діяча мистецтв»

 

image

 Соломія Амвросіївна Крушельницька народилася 23 вересня 1872 року в сім'ї священика на Тернопільщині. Любов до музики та співу проявились у дівчинки ще в ранньому дитинстві. Вона із задоволенням виконувала народні пісні, вчилась грати на фортепіано.

Основи музичної підготовки Соломія отримала під час навчання в  Тернопільській класичній гімназії. Перший виступ юної співачки відбувся в Тернополі 1883 року на Шевченківському концерті у складі хору товариства «Руська бесіда».

У 1891–1893 роках навчалася у Львівській консерваторії, яку закінчила зі срібною медаллю та дипломом з відзнакою. Оперний дебют Соломії Крушельницької відбувся  15 квітня 1893 року на сцені Львівського міського театру Скарбка в опері «Сільська честь». Восени 1893 року молода співачка їде на навчання до Італії.

З 1894 року С. Крушельницька виступає в театрах Львова, завойовуючи симпатії глядачів.

У другій половині 1890-х років почались  тріумфальні виступи талановитої актриси на сценах театрів світу: Італії, Іспанії, Франції, Португалії, Росії, Польщі, Австрії, Єгипту, Аргентини, Чилі в операх «Аїда», «Трубадур» Д. Верді, «Фауст» Ш. Гуно, «Страшний двір» С. Монюшка, «Африканка» Д. Мейєрбера, «Манон Леско» і «Чіо-Чіо-Сан» Д. Пуччіні, «Кармен» Ж. Бізе, «Електра» Р. Штрауса, «Євгеній Онєгін» і «Пікова дама» П. Чайковського та інших.

У 1920 році Соломія Крушельницька в зеніті слави покидає оперну сцену і присвячує своє життя камерній концертній діяльності. Здійснила турне Україною, Європою, Америкою.

У 1894–1923 майже щороку виступала з концертами у  Львові, Тернополі та інших містах Галичини. Особливе місце у творчій діяльності співачки займали концерти, присвячені пам'яті Тараса Шевченка та Івана Франка. Соломію Амвросіївну єднали міцні узи дружби з І. Франком, М. Павликом, О. Кобилянською, М. Лисенком, Д. Січинським та іншими культурними діячами Галичини і Наддніпрянщини.

1925 року Крушельницька бере участь у концерті на запрошення королеви Італії. 1928 року здійснює велике турне по США та Канаді. 1929 року у Римі відбувся останній гастрольний концерт Соломії Крушельницької.

У серпні 1939 року співачка відвідала Галичину і через  і початок Другої світової війни не змогла повернутися до Італії. Під час німецької окупації Львова Соломія Крушельницька через матеріальні нестатки вимушена була давати приватні уроки вокалу.

З 1944 року Соломія Амвросіївна Крушельницька почала працювати у Львівській державній консерваторії ім. М. В. Лисенка. Вона довгий час не могла отримати радянського громадянства, залишаючись підданою Італії. Тільки після передачі всього свого італійського майна Радянській державі Крушельницька стала громадянкою СРСР.

26 грудня 1949 року у Львові відбувся прощальний концерт 77-річної співачки для земляків. 1951 року Соломії Амвросіївні присвоєно звання заслуженого діяча мистецтв УРСР. До кінця життя Соломія Крушельницька викладала у консерваторії. 
            Померла 16 листопада 1952 року. Похована у Львові, на Личаківському кладовищі.

            Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого з нагоди 145-річчя від дня народження Соломії Крушельницької, української оперної співачки, педагога, заслуженого діяча мистецтв організувала книжкову виставку «До 145-річчя від дня народження С. А. Крушельницької (1872–1952), української оперної співачки, педагога, заслуженого діяча мистецтв».

В експозиції представлено документи про творчий і життєвий шлях видатної співачки і педагога. Монографії та наукові статті розкривають вплив Соломії Крушельницької на розвиток українського театрального мистецтва.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 21 – 30 вересня 2017 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД